Elfogadta a megyei közgyűlés az idei költségvetést

A képviselők döntöttek a 2022. évi költségvetéséről a rendkívüli közgyűlésen, eszerint Pest Megye Önkormányzata működési támogatása 488 millió forint. A kiemelt feladatok mellett az elmúlt évekhez hasonlóan folyamatosan el kell látni az egyéb területfejlesztési tervezési, végrehajtási és koordinációs-, továbbá a területrendezési feladatokat – írja a pestmegye.hu.

Pest Megye Önkormányzata költségvetési kiadásainak középpontjában a jogszabályok szerint ellátandó területfejlesztési és területrendezési feladatok állnak. A 2022. év folyamán több olyan projekt folytatódik, amely szervesen illeszkedik az Önkormányzat feladatkörébe. A területfejlesztési feladatok fókuszpontját 2022-ben a TOP Plusszal összefüggő feladatok jelentik majd.

Egyedi támogatási kérelem útján megvalósítandó projektek:

  1. A Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése három értinett helyszínen (Kistarcsa, Hévízgyörk, Perbál) folyamatban van.
  2. A  Rákos-patak menti fejlesztésekre vonatkozó projektre a 544 millió Ft támogatás beérkezett, és várhatóan a közbeszerzési eljárásokat hamarosan kiírják.
  3. A Közgyűlés által jóváhagyott pályázatok közül a NET4EU, a „FoodWave és DANUrB+ c. projektek megvalósítása folytatódik.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Pest Megye Önkormányzata felel az első, Göd Város közigazgatási területén kialakított különleges gazdasági övezet fejlesztéséért.

Az Önkormányzat megvásárolta és kisajátította az Elmű transzformátorállomás területét, amely részben biztosítja a Samsung SDI, illetve a később létrehozandó iparterület elektromos áramellátását. Kormányzati döntés született arról, hogy a különleges gazdasági övezet területén belül, a meglévő Samsung telephellyel szemben, az M2 út túloldalán D-K irányban további 40 ha iparterület fejlesztés kezdődik, mely reményeink szerint a lakosság számára kisebb terhelést jelenthet. A terület megvásárlásához, illetve kisajátításához, valamint az iparterület előkészületi munkálataihoz a szükséges forrással az Önkormányzat már rendelkezik (1,7 Mrd Ft). Az iparterület kialakításának munkálatai ez év elején megkezdődtek.

A gödi különleges gazdasági övezetből befolyt helyi adóbevételek 97%-ának felhasználására a Településfejlesztési alap, Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap, Gödi zöld-fenntarthatósági alap és a Civil támogatási alap létrehozásáról született döntés. Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében tervezett adóbevételének alapok közötti allokációjáról a Közgyűlés dönt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A képviselők elfogadták a „Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Pest megyében” c. projektben a foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásáról szóló javaslatot is, mely projektnek a céljai a következők:

  • Pest Megye Önkormányzata vezetésével foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések létrehozása és működtetése;
  • a Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégia, akcióterv és munkaprogram kidolgozása; munkaerőpiaci programok megvalósítása egész Pest megyére kiterjedően;
  • a konzorciumi partner részéről a célcsoport foglalkoztatását elősegítő szolgáltatások és támogatások nyújtása;
  • Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési célokkal összhangban a munkaerőpiac bővítése;
  • a célcsoport képzése, elhelyezkedése és a szereplők együttműködésének erősítése;
  • a munkaerő kereslet és kínálat megyei szintű összehangolása, kiemelten az országos átlagnál alacsonyabb foglalkoztatási szinttel rendelkező, kevésbé fejlett járásokban.

A projekt első mérföldkövére megvalósítandó tevékenység a részletes foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégia, akcióterv, munkaprogram (röviden Stratégia) kidolgozása. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments