Hagyományteremtő farsangi mulatozás várható a váci főtéren

Főtéri Farsangi Forgatag néven zenével, tánccal vegyített mulatságot és jelmezes felvonulást szervez a Dunakanyar Szíve Egyesület a Sajdik Gyűjteménnyel együttműködve. A rendezvényre február 26-án fog sor kerülni, hagyományteremtő célzattal, hogy a város innentől minden évben közösen űzze el a telet.

Mint ahogy a szervezők is fogalmaznak az esemény leírásában, Vác német testvérvárosában, Donaueschingenben régi hagyománya van a farsangnak. Minden évben ebben az ünnepi időszakban egy hétre megáll az élet: ilyenkor csak farsangolnak. Családon belül apáról-fiúra, anyáról-lányra szállnak át az öltözékek, amelyek szintén a városhoz köthetőek. Donaeuschingen farsangi figurái nem mások, mint Hansel és Gretle, vagyis Jancsi és Juliska. Ezek a figurák 1783 óta léteznek. Ezt felismerve és meglátva benne az értékeket, városunkban is meg szeretnék honosítani ezt a hagyományt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

„Szeretnénk kicsit itt is megidézni testvérvárosunk szokását, ezzel is kapcsolódva hozzájuk, erősíteni a barátságunkat. A rendezvény célja a hagyományteremtés, hogy minden évben közösen űzzük el a telet” – fogalmaznak az esemény kiötlői.

Lehet itt számítani fánk és lekvár versenyre, kézműves foglalkozásra, valamint természetesen a csoportok jelmezes felvonulására. A regisztrált kosztümös résztvevőket ajándék fánkkal és csokival várják, miközben a Váczi Néptánc Együttes is hozzá fog járulni az emelkedett hangulathoz és az alkalom magas színvonalához. Majd a mulatság zárásaként az Aranyalma Páros farsangi koncertjére is el lehet látogatni.

A rendezvényt Donaueschingen és Vác önkormányzata is támogatja. Az érdeklődők és nevezők jelentkezését február 20-ig várják a dunakanyarszive@gmail.com e-mail címen, illetve a Dunakanyar Szíve Egyesület facebook oldalán. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments