Idén visszatérhet a szóbeli érettségi

Két év után újra megtarthatják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat – ez derült ki abból a szűkszavú válaszból, amelyet az Oktatási Hivatal (OH) küldött az eduline.hu kérdésére. Kiderült, hogy az új típusú koronavírus továbbra is nagy mértékű terjedése ellenére, a korábbi vizsgarend visszaállítását tervezik.

Már két évfolyam is elmondhatja magáról azt, hogy a koronavírusjárvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem kellett szóbelire készülnie. Mint ahogy az oktatási ügyekkel foglalkozó hírportál is megírta: 2020-ban a döntést a járványhelyzettel indokolta a kormány, hiszen a 12. évfolyamosok pont a felkészülés időszakának kellős közepén kényszerültek átállni online oktatásra, míg a 2020/2021-es tanévben már novembertől digitálisan tanultak a középiskolások, így nem okozott nagy meglepetést, hogy ismét elmaradnak a szóbelik. Az őszi érettségi időszakban egyébként megtartották a szóbeliket is – igaz, az őszi szezonban jóval kevesebben vizsgáznak, mint tavasszal.

A 2022-es szóbelik megtartására utalt már az is, hogy az OH néhány napja közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság, a tízfős létszámkorlát termenként és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek. Talán éppen emiatt a közlemény miatt volt kíváncsi arra az eduline.hu, hogy ezzel vajon már hivatalosnak is tekinthető-e a korábbi rendszer visszatérése.

„Jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra” – ezt a választ küldte a kérdésére az Oktatási Hivatal. A válasz valóban elég szűkszavú, de az azért kiderül: a kormányzat egyelőre azzal számol, hogy kétéves kihagyás után újra megtartják majd a szóbeli vizsgákat júniusban.

A hivatallal ellentétben azonban sok diák nem örülne annak, ha most vissza kellene térniük az eredeti rendszerhez. A számukra nyilvánvalóan kedvezőbb vizsgakörülmények elérése érdekében még petíciót is indítottak, amit már 12 ezer írtak alá. Azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk.

„A 2019/20-as tanévben érettségizők pedig majdnem a teljes 4 vagy 5 tanulmányi évüket jelenléti oktatásban folytatták, csak 3 hónapot töltöttek online oktatásban, mégis az akkori járványhelyzet mellett a másik ok, ami miatt megkapták az általunk is javasolt kedvezményt, a szóbelik eltörlését, az az volt, hogy nem volt lehetőségük a teljeskörű felkészülésre” – írják, illetve azt is hozzáteszik, hogy 2021 szeptembere óta papíron ugyan jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal. (Forrás: eduline.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments