Interjú Inotay Gergellyel, az ellenzék közös jelöltjével: „Én valódi fejlesztéseket ígérek”

Két és fél éve alpolgármester, most pedig elindult az országgyűlési választáson. Gyorsnak tűnő váltás a viszonylag rövid politikai pályán.

Tanáremberként mindig is foglalkoztam közösségi problémákkal, alpolgármesterként is meggyőződéssel állok ki olyan ügyekért, amelyeket fontosnak tartok a közösség szempontjából. Talán ezért gondolták a városban a politikus társaim, lenne bőven hasonló kihívás országos ügyekben is. Ezért kérhettek fel, hogy induljak, és biztosítottak arról, számíthatok a támogatásukra. Számtalanszor tapasztaltam alpolgármesterként, mennyire hiányzik egy olyan országgyűlési képviselő, akit tényleg érdekel a városunk, a váciak, és a környéken élők sorsa, akivel együtt lehetne működni, aki nem csak kampányidőszakban szervez magának ide látogatásokat. A térséget járva ugyanezzel szembesülök.

Megválasztása esetén, mit csinálna másként?

Szembetűnő, hogy mennyire nem a lakosság igénye, az itt élők érdeke érvényesül a pénzek központi elosztásakor. Vácon például évek óta botrányosak az állapotok a kórház melletti járóbeteg szakrendelőben. Korábban úgy tűnt, van kormányzati hajlandóság az új rendelőintézet építésére.

Mi akadályozhatta a beruházást?

Kész tervek vannak, de valószínűleg a választási túlköltekezés miatt nem valósul meg egyelőre az Egészséges Budapest program. Abból és uniós pénzből 5,6 milliárd jutott volna a váci járóbeteg rendelőre. Aki itt él, az tudja, ez a szolgáltatás nem csak a váciaknak, hanem a környékbeli településen élőknek is nagyon fontos lett volna, hiszen többnyire ők is ide járnak vizsgálatokra és kezelésekre. Nem hagyhatom említés nélkül a Duna-parti jegenyesor kivágását Verőcén. Sok panaszt kaptam ezzel kapcsolatban. A helyieket nem vonták be a döntésbe. De legalább ilyen súlyos ügy az egyre terjeszkedő gödi Samsung gyár szennyvízének elvezetése. Látszólag ez csak Göd és Sződliget problémája, de a hálózat összekapcsolódik Váccal. Az esetleges következményekről senki még csak meg se kérdezte az itt lakókat, és semmiféle tájékoztatást nem kaptunk. Az erőpolitika lesöpri a helyi érdekeket.

A mostani országgyűlési képviselőről – akit ebbe a körzetbe újból jelölt a Fidesz-KDNP – nem lehet azt mondani, hogy tétlenkedik. Réteseivel szorgalmasan járja a választókörzetet.

Bízom benne, hogy a választók ennél többet várnak el egy országgyűlési képviselőtől. Meg kell nézni, milyen támogatást hozott Vácra az elmúlt két és fél évben. Az elvégzett munkával kell kampányolni. Krumpliból és rétesből nem lehet várost fejleszteni. Én valódi fejlesztéseket ígérek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

De hát ígért Duna-hidat, turisztikai fejlesztést, új múzeumot is. Ez sok milliárd forint.

Most még Rétvári Bence bármit megígérhet, csakhogy az ígéretek nagy részének a határideje 2030. Addig még az idein kívül legalább egy választás lesz. Ezeket az ígéreteket újból és újból el lehet adni. És most tényleg nem akarom részletezni, hogy ő az egyik felelős vezetője annak a két ágazatnak, amely romokban hever. Az egészségügynek és az oktatásnak. Akkor megkérdezem: eredményes munkát végzett?

Pest megye 4. választókörzetében mindkettőjüknek arról kell meggyőzni a választókat, hogy miért érdemes önökre szavazni.

Én minden, a város és a környék fejlesztésére megszerezhető forintért eltökélten fogok dolgozni. Ebben a régióban – ezt sokadszor mondom – az utak rendbehozatalánál semmi nem fontosabb. A beköltözők száma nagyon gyors ütemben növekszik. Ez öröm és probléma is egyben. Aztán: ott van a 4 milliárd forint, amit a kormány megítélt már évekkel korábban a váci turizmus fejlesztésére. A terv évek óta rendelkezésre áll, minden hét késlekedés veszélyezteti a megvalósítást. Az infláció rémisztő, az építőiparban is beláthatatlan, hol van az áremelkedések vége. A városvezetés eltökélt abban, hogy minden tekintetben modernizálja Vácot, de ehhez szükség van a központi segítségre. Ha bejutok az Országgyűlésbe, minden erőmmel azon leszek, hogy képviseljem az itt élők érdekeit. Vácnak végre egy fejlett integrációs központtá kell válnia.

Ön nem lépett be egyik pártba sem, viszont tagja a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Jó kapcsolatot tart Márki-Zay Péterrel, a mozgalom vezetőjével?

Nagyon szimpatikus számomra Márki-Zay Péter példája, és az az elszánt küzdelem, amit a változásért, és a korrupció ellen folytat. Számomra a legfontosabb, hogy élhetőbb legyen Magyarország. Anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Ne a kiskirályok uralkodjanak, és a korrupció visszaszorításából nyert pénzt az ország felemelkedésére fordíthassuk. Nem lehetünk a kevés kiváltságosok országa. Sokak számára kell megteremtenünk egy olyan helyet, ahol a tisztesség és a becsület jellemzi az ország vezetőit, mert akkor ez lesz az uralkodó szabály a mindennapokban is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Elég idealistának hangzik, miközben ebben az országban Völner Pál például még szabadlábon járkálhat, és szavazhat a Parlamentben.

Számomra ez felfoghatatlan, és elfogadhatatlan. Aki törvénytelenül nyúl közpénzhez, aki elfogad milliós megvesztegetési pénzeket, aki visszaél a hatalmával, annak felelnie kell a tetteiért. Ez volt a rendszerváltás egyik legfontosabb ígérete.

A Fidesz-KDNP kormány intézkedései közül több sokak számára nyújt jelentős kedvezményeket…

Nem lenne helyénvaló elhallgatni, hogy történtek jó intézkedések is az elmúlt ciklusokban. Az új kormány természetesen nem akarja elvenni a kedvezményeket, de igazságosabban és észszerűbben kell gazdálkodni. Az, hogy a csirkefarhát hatósági áras lett, mindent elmond arról, mit is gondol a jelenlegi kormány az állampolgárairól. Nem indokolja semmi az olyan támogatási rendszer fenntartását, amelyben a gazdagok sokkal jobban járnak, mint a szegények.

A nyugdíjasok is kaptak nyolcvanezer forintot decemberben, és februárban megkapják a 13. havi nyugdíjat.

Akkor lesz az ország egy boldogabb hely, ha a mindenkori kormány becsüli majd annyira a választókat, hogy nem csupán a választás előtti fél évben adja oda azt, amit folyamatosan kellett volna megkapniuk például a nyugdíjasoknak. Ilyen infláció mellett enélkül megélni sem tudnának. Európában a sor végén hátul kullogunk, ha a nyugdíjak értékét az átlagjövedelemhez hasonlítjuk.

Milyen eséllyel indul a város az országos pályázatokon?

Kialakult egy alá-fölérendeltségi viszony. Akik a kormány számára jól viselkednek, akiknek megmondhatja a gazda, hogyan kell beszélniük, ők kapnak valamennyit a közösből, de akikre rásütik, hogy ellenségek, azok szinte csak magukra számíthatnak. Ez tűrhetetlen. Egy négy évre ütemezett, jól átgondolt pályázati fejlesztési rendszer lenne a normális. Egy modern államnak nem alattvalókra, hanem öntudatos, bátor emberekre van szüksége. A közszférában dolgozók bérrendezése is szerepel a programpontjaim között. Ugyanez vonatkozik az egészségügyi dolgozókra és a pedagógusokra. A jelenlegi bérekből nem lehet eltartani tisztességesen egy családot. A családi pótlék hosszú évek óta nem emelkedett. Manapság nagycsaládosnak lenni egyenes út az elszegényedéshez. Eközben a korrupció olyan méretet öltött, hogy az már megöli a kreativitásnak, a tisztességes előrejutásnak még a reményét is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Hogy viseli az ön ellen irányuló karaktergyilkossági kísérleteket a kampányban?

Most nem ezzel foglalkozom. Nyerni kell, és egy olyan országot építeni, ahol nem elfogadható embertársaink megszégyenítése, gyalázása, mert mint tudjuk, a szó veszélyes fegyver.

Mi lesz jobb, ha ebben a körzetben Önt választják meg országgyűlési képviselőnek?

Váciként szívemen viselem az itt élők sorsát, tudom, mire van valójában szüksége ennek a városnak. Ha Vác fejlődik, az magával húzza a térség településeinek fejlődését is. Az elmúlt hónapokban rengeteg emberrel találkoztam, köztük nehéz sorsú emberekkel. Gyermeküket egyedül nevelő nőkkel, kispénzű nyugdíjasokkal. Az ő hangjukat is szeretném felerősíteni. Minden esély megvan ebben a térségben arra, hogy itt tartsuk a fiatalokat, csak meg kell oldani a lakhatásukat, a kisgyermekeseknek a bölcsődei szolgáltatást. Sok polgármesterrel is találkoztam, tudom, hogy ők mindent megtesznek a rájuk bízott emberekért. Ehhez tőlem komoly támogatásra számíthatnak, függetlenül attól, milyen párthoz tartoznak, vagy melyikkel szimpatizálnak. Nem lehet egy ország fő mozgatórugója a megfélemlítés és a félelem. E célok eléréshez kérem a választók támogatását! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments