Internet tudatosan – online is biztonságban

Egyre több idős személy használ digitális szolgáltatásokat, rendelkezik okostelefonnal és bankkártyával. Sok esetben nem képesek felismerni az őket fenyegető veszélyeket, ezért a fiatalabb korosztály, gyerekeik, unokáik segítségére van szükség a biztonságuk megteremtéséhez – olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

„Hívjátok fel szüleitek, nagyszüleitek figyelmét a telefonos, emailben vagy sms-ben érkező adathalász hívásokra, üzenetekre és az ilyen weboldalakra, valamint online csalókra” – biztatják a fiatalabb korosztály képviselőit.

Valamint hozzáteszik, hogy beszélgessenek el náluk idősebb hozzátartozóikkal a személyes és pénzügyi adatok, a magánszféra védelmének a fontosságáról, a közösségi média veszélyeiről és biztonságos használatáról, a megfelelő jelszavakról, az ismeretlen programok letöltésének és telepítésének a veszélyeiről. A mai világban erről sok esetben a fiatalok rendelkeznek a kellő ismeretekkel, hiszen ők mozognak otthonosabban a számítástechnika és az internet világában. Ők rendelkeznek nagyobb rálátással, ők olvasnak vagy találkoznak gyakrabban az ilyen témákkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

Így a hatóságok arra kérnek mindenkit, akik rendelkeznek a kellő tudással, segítsenek a biztonságos környezethez beállítani a vírusirtót, tűzfalat, wifi jelszót és a böngészőben a felugró ablakok blokkolását. Mondják el, hogy a virtuális térben valós veszélyek vannak: nyugalmuk, megtakarításuk kerülhet veszélybe, ha meggondolatlanul cselekszenek.

De természetesen a rendőrségnél tisztában vannak azzal, hogy nem csak az időseknek, hanem mindenkinek egyre fokozódó mértékben kell odafigyelni. Éppen ezért hívják fel arra a figyelmet, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt személyes adataink védelme érdekében. E-mail címünket, telefonszámunkat és más elérhetőségünket csak megbízható barátainknak adjuk meg. Gondoljunk a lehetséges következményekre mielőtt megosztunk valamilyen tartalmat vagy elküldünk egy üzenetet.

További aktuális tartalmakért (tanácsokért, felhívásokért) kövessék az Internet tudatosan – online is biztonságban Facebook oldalt, amelyet az alábbi hivatkozáson érnek el: https://www.facebook.com/internettudatosan. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments