Közös megemlékezés a kommunizmus áldozatairól Sződligeten

A kommunizmus áldozatainak emléknapjának alkalmából pódiumbeszélgetést tart a ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért. A szervezők egy pohár itallal várnak minden érdeklődőt február 25-én 18 órától a sződligeti Korzó Bisztróban.

Azoknak, akik tanulmányaik során vagy csak pusztán a téma iránt való érdeklődésből beleásták magukat a második világháborút követő magyarországi események történetébe, valószínűleg nem kell bemutatni Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ő volt az egyik olyan múltszázadbeli politikus, aki a hazai kommunista vezérekkel kötött kompromisszumok és az országban jelenlévő szovjet katonák ellenére és a kor körülményeihez alkalmazkodva, küzdött a magyar népakarat kivívásáért. 1947 február 25-én azonban a politikai tevékenysége miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. Letartóztatása és fogvatartása az egyik első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Így az Országgyűlés 2000. június 13-án úgy határozott, hogy ezt a napot a Kovács Bélához hasonló áldozatokra való megemlékezésnek szenteli.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Ennek az emlélknapnak az alkalmából szervez idén a ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért egy pódiumbeszélgetést, illetve közös megemlékezést ahová Wittner Máriát halálra ítélt szabadságharcost, volt országgyűlési képviselőt és Szerencsés Károlyt, az ELTE egyetemi tanárát hívták meg vendégnek. A részvétel mindenki számára ingyenes lesz, sőt, a szervezők minden érdeklődőt megvendégelnek egy pohár itallal is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments