Megindult a nyomozás a volt alpolgármester ellen

Minden bizonnyal volt oka annak, hogy várni kellett a döntésre, de nemrég elrendelte a rendőrség a nyomozást Vác polgármesterének még 2021. októberében tett feljelentése nyomán – írja a vac.hu.

A városvezető annak tisztázását kérte a nyomozóhatóságtól, hogy történt-e törvénysértés akkor, amikor Mokánszky Zoltán, még alpolgármesterként, közvetlenül az önkormányzati választás előtt, 2019. október 1-i hatállyal – a polgármester nevében és helyette eljárva – arra utasította azt a gazdasági vezetőhelyettest, akihez a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye tartozott, hogy az igazgató havi illetményét 100 ezer forinttal emelje meg. Ez éves szinten az önkormányzati intézménynek 1,2 millió (+járulékok) kiadási többlettel járt.

Csakhogy ehhez az utasításhoz Mokánszky Zoltánnak se felhatalmazása, se aláírási joga, de még megfelelő pecsétje se volt – ezt derítette ki a hivatal ellenőrzési osztálya által lefolytatott vizsgálat. Ennek alapján Matkovich Ilonának munkaköri kötelessége volt a feljelentés megtétele. Ahhoz kell a hatósági vizsgálat, hogy visszaélt-e valaki hivatali helyzetével, túllépte-e hatáskörét, jogtalan előnyt szerzett-e az önkormányzat egyik intézményvezetőjének, amikor felemeltette annak fizetését.

Az önkormányzatnál lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a korábbi polgármester semmilyen felhatalmazást nem adott alpolgármesterének arra, hogy helyette járjon el ebben az ügyben. Nem is adhatott, hiszen Fördős Attila polgármestert semmi nem akadályozta akkor hatásköre gyakorlásában. Árulkodó adalék, hogy a szükséges és hivatalos pecsét helyett az alpolgármester egy városi díszpecsétet nyomott a fizetésemelést elrendelő utasítás aljára, ami persze teljesen alkalmatlan volt a rendes pecséthez kötött joghatás kiváltására.

Talán ki se kellene mozdulni az irodából a nyomozóknak, hiszen a dokumentumok feltárták, hogy mely pontokon sérthetett előírást a cselekedete során Mokánszky Zoltán. Van a feljelentésben azonban egy alapos nyomozás nélkül nem könnyen tisztázható kérdés: volt-e bármilyen jogszabályi összeférhetetlenség az alpolgármester és a szabálytalan módon elrendelt fizetésemeléssel érintett igazgató között. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments