Nagy Julianna: Pontozott világom

Ismét különleges kiállítás látható a Lyra Könyvesház Torony Galériájában. Január 20-án került megnyitásra Nagy Julianna Pontozott Világom című tárlata. Jess Kinga, a könyvesház tulajdonosa és vezetője köszöntötte a szép számmal megjelenteket, és persze magát az alkotót, Nagy Juliannát, aki nemrég csatlakozott a Torony Galéria kiállítói közé. A könyvesház tulajdonosa elmondta, hogy 16 éve láthatóak különböző tárlatok a galériában és minden alkalommal örülnek, ha új alkotó csatlakozik a csoporthoz, amiben számos, országosan is híres képzőművész található.

A kiállításmegnyitó egy zenei blokkal folytatódott. Ternyák Richárd úgynevezett didzseridu segítségével (az ausztráliai őslakosok fúvós hangszere) idézte meg az ősi ausztrál zene népi hagyományait. Majd Németh Árpád tanár, festőművész nyitotta meg a kiállítást. Elsőként kiemelte, hogy a hangszer nagyon jól megteremtette az alaphangulatát a megnyitónak. Igazi törzsi hangszer. Rendkívül fontos, hogy a képek egy része utal is az évszázadokkal ezelőtti ábrázolási módra. Ahogy fogalmazott:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

„Időben visszarepültünk Ausztrália törzsi világába. Akkoriban, ahogy az ősi zene, úgy az ábrázolás is spirituális feladatot látott el. Utalhatunk itt azokra a barlangrajzokra, melyek mind a mai napig fennmaradtak, ezek szintén spirituális céllal készültek. Ha belegondolunk, gyakorlati haszna nincs a mi szemünkben, ellenben van, ha beleképzeljük magunkat egy primitívebb világba – folytatta –, ahol az ember teljes egységben élt a természettel. Az élet akkoriban a természethez fűződő kapcsolatokról szólt, például a vadászat sikeréről, vagy épp sikertelenségéről. Ezért aztán mintegy megidézték a rajzokkal, a tűz körüli táncokkal, hangszereknek nevezhető eszközökkel a szellemeket, amelyeket nem ismertek, de gyanítottak, azokat mintegy segítségül hívták.”


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments