Négy tanteremmel bővült a sződligeti iskola

Csütörtökön hivatalosan is felavatták a 240 millió forintból megvalósított iskolabővítést Sződligeten – számol be az estv.hu. A település önkormányzata a tantestülettel egyeztetve még 5 évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot a négy új tanterem megépítésére, nyertek is rá 140 milliót. Időközben az oktatási intézmények felügyelete országszerte a tankerületek hatáskörébe került, így Sződligeten is az új fenntartó folytatta a beruházást, ami időközben mintegy 100 millióval drágult.

A fejlesztés 2021-re készült el és ősztől a gyerekek is birtokba vehették a tantermeket, a közbeszerzés csúszása miatt az új iskolabútorok viszont csak nagyjából két hónapja érkeztek meg. Az új épületrészt a tankerület igazgatója és a körzet országgyűlési képviselője adta át, Sződliget ellenzéki polgármestere nem kapott meghívót az eseményre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A dinamikusan fejlődő településen öt éve döntöttek arról, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a fejlesztésre. Az elnyert 140 millió forint felhasználását viszont már nem ők irányították, mert az intézmény időközben állami fenntartásba, vagyis a tankerület felügyelete alá került, így a beruházást már ők folytatták. Az építőanyagárak elszabadulása és a pandémia is jelentősen hátráltatták a befejezést, de végül mintegy plusz 100 millió bevonásával 2021-re befejeződött az építkezés, a tanévet pedig már itt kezdhették a diákok. A váci tankerület vezetője köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a település lakossága az utóbbi években mintegy ötven százalékkal nőtt. Verebélyi Ákos szerint a bővítéssel a gyerekek további lehetőségekhez jutnak az iskola falain belül.

„Jelen pillanatban több mint 350 gyerek jár ide, és ezeknek java része helybéli lakos. Hogy mit is tud nyújtani ez a csodálatos iskola? Külön tehetségpontként tartjuk őket nyilván, és ez széleskörű lehetőséget biztosít a gyerekeknek. Szakkörökön vehetnek részt, angol-, rajz- és egyéb más szakkörön. A sportban bizonyíthatják tudásukat, állóképességüket, de természetesen nem maradhat el a művészet: délután zenei, illetve táncművészeti foglalkozásokat is tartanak, ahová a gyerekek nagy örömmel járnak” – mondta az eseményen a tankerület vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Rétvári Bence megnyitójában arról beszélt, hogy a jól teljesítő gazdaság miatt az oktatásban az elmúlt év során kétszer tíz százalékos béremelés valósulhatott meg. Az országgyűlési képviselő rámutatott: a járvány ellenére is több oktatási intézmény bővült a Dunakanyarban és több környékbeli településen készülnek tervek az iskolák fejlesztésére. A sződligeti általános iskola bővítésekor napelemeket is üzembe helyeztek az épület tetején – hangzott el a sajtótájékoztatón. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments