Nyártól már nem lehet használni a lejárt okmányokat

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején lejáró okmányok június 30-ig érvényesek, ezért arra kérik az érintetteket, hogy mielőbb újítsák meg azokat – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban, jelezve: több millió okmány érvényességét kell meghosszabbítani – írja az MTI.

Még tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben – sokak örömére – az a törvénymódosítás, mely szerint a hatóságok által kiállított, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejáró hivatalos okmányok, ideértve a forgalmi engedélyben szereplő műszaki érvényességi időt is, június 30-ig érvényesek. Tehát még mindig nincsenek elkésve azok, akik éltek ezzel a lehetőséggel, de a határidő már vészesen közeleg, így érdemes megtenni a szükséges lépéseket a meghosszabbításhoz. Vácon két kormányablak és egy okmányiroda áll rendelkezésre az ügyintézéshez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

György István is arra hívta fel a figyelmet, hogy ideje újra foglalkozni a veszélyhelyzet idején lejáró okmányok érvényességével. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy ne várják meg az utolsó hónapokat, heteket, hanem mielőbb hosszabbítsák meg lejáró okmányaikat, így a személyi igazolványt, forgalmi és vezetői engedélyt, útlevelet, közgyógyellátási igazolványt vagy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát. Tájékoztatójában közölte, több millió okmány érvényességét kell meghosszabbítani. Időpontot foglalni a 1818-as telefonszámon vagy az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon lehet.

Ez az érvényességi korlát vonatkozik a vészhelyzet alatt lejáró diákigazolványokra is. A közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet szabályozásának megfelelően szintén június 30. napjáig fogják már csak elfogadni a köznevelésben a 2019/2020-as és 2020/2021-es tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával, a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves matricájával, illetve a 2021/2022-es tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments