Nyílt levélre reagálva: Vác polgármestere újból személyes találkozóra hívja Turai Jánost

Nyílt levélben reagált Matkovich Ilona Turai Jánosnak, az ő hasonló módon közzétett üzenetére. A város honlapján nyilvánosságra hozott irományban a városvezető újból elítél minden szélsőséges megnyilvánulást és sokadszorra is személyes találkozóra hívja a Váci Zsidó Hitközség elnökét.

A vitás szituáció előzménye az volt, hogy bizonyos sajtóorgánumok, adott esetben több mint 10 éves facebook bejegyzéseket felhasználva, kampányt folytattak Tótváradi-Nagy Bence és Fehér Zsolt önkormányzati képviselők ellen, mely során antiszemitizmus és nácizmus vádjával illették őket. Mindezt észlelve a Fidesz és a KDNP helyi szervezete lemondásra szólította fel az érintett politikusokat, valamint Turai János is elítélte az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat. Bár érkezett bocsánatkérés és magyarázat a képviselők részéről, míg a polgármester személyes találkozóra is meginvitálta a helyi zsidó felekezet elnökét, az ügy nem rendeződött és a meghívás se lett elfogadva.

Ezt követően történt meg az, hogy Turai János névtelen fenyegető levelet talált a postaládájában. Erre válaszul a vallási vezető az emberi méltóság védelmében közös gyertyagyújtást rendezett a város zsinagógája előtt. Itt azonban a szélsőséges üzenet elutasítása mellett újból a helyi politikusokkal szembeni megjegyzéseket is megfogalmazott, majd nyílt levélben bírálta a polgármester korábbi invitálását. Matkovich Ilona erre és az utóbbi hetekben kialakult helyzetre reagált a város honlapján közzétett válaszában. A következőkben ez olvasható:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

„Amikor zsidó áldozatokra, hozzátartozókra, barátokra gondolok, mélyen elkeserít, ami Vácon történt. Először is, elgondolkodtató, hogyan került elő éppen most, a választási kampányban egy 11 évvel ezelőtti poszt. Ráadásul rendszeresen hivatkoznak egy friss gyalázkodó antiszemita levélre, amit a postaládában talált – mintha annak bármi köze lenne a korábbi nyilatkozatokhoz. Vannak, akik úgy manipulálnak a tényekkel, hogy az a legjobban szolgálja a választási kampányt, úgy tesznek mintha az elmúlt években bármilyen zsidóellenes poszt, nyilatkozat elhangzott volna a város jelenlegi vezetőitől Vácott.

Ugyanakkor elkeserítő, hogy egy tizenhat éves gyermek 2011-ben írt, meggondolatlan, és elfogadhatatlan egyetlen mondatából önök országos lejárató kampányt csináltak szeretett városunk ellen, és hogy ennek ön – a valódi okot csak ön ismerheti – az élére állt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Tette ezt annak ellenére, hogy a MAZSIHISZ elnöke külön levélben szólította fel a hitközségük vezetőit: semmilyen formában ne vegyenek részt a választási kampányban. Tette ezt annak ellenére, hogy az izraeli nagykövet a Magyar Nemzetnek január 20-án adott interjújában kifejezetten kérte, hogy a zsidóságot hagyják ki a kampányból. Majd ezt követően a MAZSIHISZ vezetősége külön felszólításban kérte az egyház vezetőit: vigyázzanak, semmilyen módon ne váljanak senki eszközévé a kampányban. Azt a reményemet nem adom fel, hogy a Vácon élő hívő zsidók komolyan veszik az egyház országos vezetőinek, illetve Izrael nagykövetének kérését.

Azért is indokolt lehet ez, mert az ön által célpontnak állított fiatalember mára már önkormányzati képviselőként dolgozik, és őszintén megbánta, amit tett. Szóban, valamint írásban is bocsánatot kért mindenkitől, akit megbánthatott. Közvetlenül öntől is. Az Összefogás Vácért frakció, amelyben van olyan képviselő is, akinek a dachaui haláltáborban végezték ki a nagyszüleit, elfogadta a bocsánatkérését, mert mi az embert látjuk benne.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Amióta politikusok lettünk, nap mint nap megtapasztaljuk, milyen borzasztó dolog az alaptalan vádaknak, és az állandó és igazságtalan megbélyegzésnek célpontjává válni. Ez történt az idei Nemzetközi Holokauszt Világnap váci rendezvényén is. Bízom benne, hogy az ott elhangzottakért is bocsánatot kérnek bizonyos szónokok.

Számomra minden faji- vallási vagy bármilyen kisebbség elleni gyűlöletbeszéd megengedhetetlen, azonban vallom, hogy irgalom nélkül nem lehet az emberekkel bánni. Ön vallási vezetőként bizonyára ismeri Lily Elbert holokauszt túlélő örökérvényű mondatát, mely szerint: „A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem szavakkal és gyűlölettel”.

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy bánjunk óvatosabban a szavakkal és legyünk irgalommal embertársaink iránt, még ha korábban megbotlottak is.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments