Sokakat megmozgatott, de úgy tűnik eredménytelen volt a pedagógussztrájk

Az ország több pontjához hasonlóan, Vácon is sokan csatlakoztak a január utolsó napjára meghirdetett pedagógussztrájkhoz. Azonban az ügy mégse hozta meg a remélt eredményeket, az illetékes minisztériumok továbbra is törvényellenesnek titulálják a megmozdulást.

A köz-, illetve felsőoktatási rendszerről még friss élményekkel és tapasztalatokkal felvértezve, az egyetemi évek során tanárszakos hallgatókkal megismerkedve, kellő lehetőséget kap az ember ahhoz, hogy kívülállóként is megvilágosodjon arról: a tanárság nem szimpla szakmának, sokkalta inkább hivatásnak tekintendő. Hivatásnak, hiszen az ezzel járó feladatokhoz, felelősséghez, nehézségekhez olyan mértékű elhivatottsággal és elkötelezettséggel kell rendelkezni, mint amivel kevés másik terület képviselőinek. Sajnos ez a mai szituációban hatványozottan igaz, ahol az oktatókat korántsem övezi az a megbecsülés, mint amit egyébként megérdemelnének. Se anyagi, se a szerepük elismerésének a tekintetében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Ennek a helyzetnek a megváltoztatásáért emelte fel a hangját ez a társadalmi réteg a két nagy pedagógusszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén és a Pedagógus Szakszervezeten keresztül, többek között Vácon is. Nem feltétlenül a saját, talán sokkal inkább a jövő oktatóinak az érdekében, akiknek a száma, hogyha így haladunk tovább, drasztikusan kevesebb lesz a szükségesnél.

A január 31-re meghirdetett országos figyelmeztető pedagógussztrájkhoz az állami fenntartású váci iskolák mindegyikében több tanár is csatlakozott. Követeléseik között szerepelt a 45 százalékos illetményemelés, a rájuk vonatkozó kötelező oltásáról szóló kormányrendelet felfüggesztése, továbbá az óraszámok csökkentése. Az ESTV információja szerint Vácon is olyan mértékű az ügy támogatottsága, hogy volt olyan iskola, ahol a 8 és 10 óra közötti időintervallumban mindössze néhány diák tartózkodott az adott intézményben. A szakminisztériumok kommunikációjában viszont először a 10 százalékos béremelésre hivatkozva okafogyottnak, ezt követően pedig egyenesen törvényellenesnek titulálták a megmozdulást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

Az elutasító központi ítélet ellenére, azonban sok szülő a szolidaritását kinyilvánítva nem küldte be gyermekét az első két tanórára és több szervezet, köztük a diákokat tömörítő Adom mozgalom, a Szülői Hang és a Szülői Összefogás Közösség is szolidaritását fejezte ki a pedagógusokkal. Azt mondják, a pedagógushiány kényszer megoldásokhoz vezet, az elképesztő mennyiségű lexikális tananyaggal képtelenség tartani a lépést, a gyerekek jó része komoly lemaradásokkal küzd, miközben valódi tehetséggondozásra nincs idő.

A Fővárosi Törvényszék pénteki elsőfokú ítéletében kimondta a sztrájk jogszerűségét. A bírósági végzés azonban még nem jogerős az öt napos fellebbezési idő miatt, amitől az EMMI egyelőre nem állt el, a munkabeszüntetést továbbra is törvényellenesnek tartják. A pedagógus szakszervezetek szerint azonban kizárt, hogy a bíróság másodfokon a minisztérium javára döntsön. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments