Szajkókat vetnek be az erdő felújításába

„Szárnyas” segítséggel újítják fel 2020 októberétől a Pilisi Parkerdő munkatársai a Veresegyház határában álló rossz állapotú fenyvest. Tehát nem maguk az erdészek ültetnek csemetéket, vagy magokat, hogy a rossz minőségű erdőt fokozatosan megújítsák, hanem azt az ezen a téren nem kispályás szajkókra, az erdészek titkos segítőire bízzák első körben – írja a turistamagazin.hu.

Egy szajkó évente akár 2-3 ezer makkot is elrejt az erdőben, így szó szerint tálcán kínálkozik a lehetőség. Az erdészek a szajkók számára készített, cser makkal megtöltött tálcákat szereltek fel, majd vadkamerákat helyeztek ki, és egyszerűen figyelték az eseményeket. A szajkók bizony hamar felfedezték a lehetőséget, s nem pusztán rákaptak a makkra, hanem először gondosan előválogatták azt, majd ezt követően csak az egészséges szemeket vitték magukkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lukács Andrea: Törés

A szajkók, akiknek tavasszal és nyáron egyébként elsősorban rovarok és hernyók képezik fő táplálékát, valamint kisebb madarak fészkét fosztják ki, télen szívesen fogyasztanak különböző magokat. Leginkább a tölgyfajok makkját kedvelik, de más magokat is szívesen begyűjtenek, hogy aztán elfogyasszák azt. A makkterméses években így az erdő talaján rengeteg kis éléskamrát halmoznak fel az elrejtett makkokból, amelyek jelentős részéről megfeledkeznek. Az elrejtett, tekintélyes mennyiségű makkból pedig nagy eséllyel fiatal tölgycsemeték hajtanak ki tavasszal. Ezt használják ki a szakemberek.

Persze ez a folyamat természetes módon is lejátszódik, a Pilisi Parkerdő németországi tapasztalatokra hivatkozva azt állítja, hogy hektáronként akár 600-700 darabot is elérhet az így keletkezett újulat tőszáma. De egy kis rásegítéssel a hatás koncentráltabb. Mint mondják: a szajkó szakavatott segítsége a tájidegen, gyenge egészségi állapotú fenyvesekben kifejezetten eredményes lehet, segítségükkel őshonos lombos fafajú állományokká, elegyes erdőkké lehet azokat alakítani. (Forrás és Fotók: turistamagazin.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments