Színházi Világnap 2022: „A baba” a váci művelődési központ színpadán

A Baba című darab sikerét a horvát származású Miro Gavran neve fémjelzi, akit a szakirodalom elsősorban próza, dráma, versíró költőként és színművészként tart számon, de tollából kikerültek nagy sikerű vígjátékok is. Utóbbiba sorolható a Baba is, mely műfaját tekintve zenés vígjáték. A mű, az örök és fogyasztói társadalmunkban aktuális kérdéseket feszegeti a társas kapcsolatokon keresztül, mindezt a könnyedség leplébe burkolva.

A mára világszerte sokat játszott, és nézők által közkedvelt darabot 2012-ben mutatták be, New Yorkban. Nálunk a Karinthy Színházban láthatta a közönség először, 2018-ban.

Az előadásra jól asszociál a hagyma metaforája. Fokozatosan hántolhatóak le a héjak, de ezek, a mi saját bensőnk héjai. Látszólag könnyed a style, az ember saját csetlő-botló gondolatait, önzőségét, sorsát fedezheti fel benne. Az alaptézis egyszerű: a férfi nem érti a nőt, kudarcai után ezért a másik nemet, inkább egy babára cseréli.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Az időkeret félév, ezt mindössze egy szoba díszletében követhetjük nyomon. De nem is kell más, itt a belső utakon van a lényeg. A történet szerint a főszereplő megkapja egy élethű baba használati útmutatóját a gyártó cégtől. A középkorú kísérleti alany, épp egy szakítás után, a sebeit nyalogatja legénylakásában. Átlagember. Nem túl vagyonos, nem túl sikeres, nem túl okos. Középszerű életét tengeti. Természetét tekintve kissé egoista, aki bár féltve őrzi, de mégis saját tulajdonként tekint a nőre. Hogy hogyan látja, érzékeli ezt a másik nem, azt a baba, Stella szemüvegén keresztül ismerhetjük meg.

A forgatókönyv a való életből vett merítés; a nő egyszerre háztartási alkalmazott és tüzes szerető. Ez az idea vele szemben legalábbis. A férfi szerint ez rendben is van egészen addig, amíg egy rivális fel nem tűnik a láthatáron. Mivel a babát női kezek tervezték, így a hibák kódolva vannak egy férfi számára. Már-már emberi tulajdonságok, érzések lapulnak meg Stella acél szíve mélyén. Meglepő módon, olykor ő is elismerésre, sőt szeretetre vágyik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Hogy hová vezet mindez? Az előadás végkifejletének konklúzióját az alkotó nyitva hagyja a közönség számára. Ki-ki, a maga szűrőjén keresztül képzelheti el és szőheti tovább Stella és Marko sorsának további folyamát. Tegye meg ezt ön is március 27-én, vasárnap 15 órakor a Madách Imre Művelődési Központban.

Bővebb információ: www.mimk.hu; www.jegy.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments