Uniós reménysugár Vác megújulására

A kormány által sorra lenullázott váci pályázatok miatt önkormányzatunk is üdvözli azt a bejelentést, hogy a jövőben a magyar városok pályázatok útján várhatóan szélesebb körben juthatnak hozzá közvetlenül is az uniós forrásokhoz – írja a vac.hu.

Február 16-án hozta meg hatalmas többséggel az Európai Parlament (EP) azt a döntést, melynek tartalma előrevetíti: a kormányfinanszírozás megkerülésével fontos, a korábbiaknál több területet érintő pályázati forrásokhoz juthat például Vác is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a települések ezen kibővülő lehetőségét az Európa Tanács és az Európa Bizottság is megerősítse.

Ismert, hogy városunk nem csupán új pályázatok – például útfelújításra benyújtottak – esetében marad ki a központi forrásosztásból, hanem már évek óta a kormánydöntéssel kihirdetett támogatásokat sem folyósítja az állam. Ráadásul az Európa Unió helyreállítási alapjából hazánknak megítélt pénzek is megkérdőjeleződtek a jogállamisági eljárás miatt.

Emiatt különösen fontos az EP határozata, mellyel remény van arra, hogy a további döntési mechanizmusok eredményeként Vác sem a kormány politikai megítélése, hanem a szükséges beruházások alapján kaphat majd szélesebb körben uniós támogatást. Ez azért is különösen indokolt, mert – városunk esetében is – az adott önkormányzat ismeri azokat az elengedhetetlen felújításokat, beruházási célokat, melyek az itt élő emberek javát politikai hovatartozástól függetlenül szolgálja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments