Vác is áttérne a biológiai úton történű szúnyogirtásra

Csatlakozik Vác is ahhoz a kezdeményezéshez mely során, az egyébként központosított keretek között történő szúnyoggyérítést a jövőben biológiai módszerre cserélik. Többek között erről is döntött múlthéten a város önkormányzatának képviselő-testülete.

A Dunakanyar legfőbb vonzerejét a Börzsöny és a Pilis hegységek, valamint a Duna által meghatározott, egyedülálló táji adottságok, természeti kincsek adják. Akárhányszor lemegyünk a folyópartra egyet sétálni vagy elmegyünk túrázni valahova a térségben, mi magunk is megtapasztalhatjuk ezt. Így vannak ezzel a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület munkatársai is, akik viszont ennek a kiélvezésén túl tenni szeretnének azért, hogy a későbbi generációk szintén megtapasztalhassák ezt. Az egyesület jelenlegi egyik legfőbb célkitűzése pedig az, hogy az egész Dunakanyarban álljunk át a biológia szúnyogirtásra, megszüntetve ezzel a kémiai irtás során emberekre és állatokra is veszélyes idegmérgek alkalmazását. Az elmúlt hónapok során több fontos lépést tettek ennek érdekében: konferenciát rendeztek és egyeztettek a terület önkormányzataival. Sok település vezetése hamar meg is szavazta a szándéknyilatkozatok aláírását, mellyel ezt az ügyet támogatják. Ehhez csatlakozott múlt héten Vác.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Inotay Gergely alpolgármester volt az, aki a február 16-i testületi ülésen előterjesztette a nyilatkozatot, annak érdekében, hogy a grémium az elfogadásáról dönthessen. A városi képviselők pedig megszavazták a javaslatot.

„A régióban a Duna folyó mentén az egyik legkárosabb dolog, amit a vizes élőhelyek szűkebb és tágabb környezetével teszünk, az a kémiai szúnyogirtás (idegméreg használata), amely közvetlen módon negatív hatással van a rovarok, madarak, halak, hüllők, apróbb emlősök életére és az itt élő felnőttek, illetve gyerekeknek az egészségére is […] jelen szándéknyilatkozat aláírásával a Dunakanyar önkormányzataival közösen fejezzük ki szándékunkat a jelenlegi központi kémiai szúnyoggyérítésről a biológiai módszerre való átállásra” – olvasható a város honlapjára is feltöltött dokumentumban, amit elfogadott a testület, valamit a polgármester is aláírt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments