Vác is készül a Petőfi évforduló megünneplésére

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója közeleg. A magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb hatású alkotója 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot, s az évforduló alkalmából az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt.

Petrovics István és Hrúz Mária gyermekének születési helyéről időnként még felélednek viták, a szakkutatók többsége szerint Kiskőröst nevezhetjük szülővárosának. A család vagyoni helyzete, tanulmányai, majd hivatása sokfelé szólította aztán Petőfit, Váchoz is több szál kötötte őt. Verseiben, leveleiben, mások naplóbejegyzéseiben nyomon követhető az 1846-ban felavatott vasút iránti rajongása, az egy ideig Vácon élő szülők látogatása, és tudunk ádáz váci kritikusával folytatott vitáiról is.

Így elmondható, hogy az ország egyik legismertebb és legkedveltebb költőjének a munkássága a mai napig érezhető hatással van városunknak is a kulturális életére. Talán nincs olyan helyi fiatal, aki ne tudná valamilyen módon Váchoz kötni Petőfit vagy ne hallotta volna azt, hogy itt születhetett egyik leghíresebb verse, az Anyám tyúkja. Ez ihlette meg nemrégiben Kolodko Mihályt, országszerte ismert szobrászunkat is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Tehát nem véletlen, hogy Vác is készül a Petőfi évforduló megünneplésére. Kulturális intézményeink programtervei között természetesen szerepelnek kapcsolódó események, de több váci művészeti csoport, egyesület, vállalkozás is jelezte már hasonló szándékát. Sokféle módon megközelíthető ez a téma, hiszen a költő életútja, sorsa elválaszthatatlan a magyar reformkor időszakától, a modern magyar nemzet kialakulásától.

A Pannónia-házban működő Sajdik Gyűjtemény irodalmi pályázata már megjelent, címét a Sajdikot is megihlető Petőfi vers, A tintásüveg kölcsönözte. Márciusban a Tragor Ignác Múzeum tematikus sétával készül, a művelődési központ kávézójában pedig az ifjúságot megmozgató kávéházi programokat terveznek. A részletekről beszámol majd a váci sajtó, s az emlékév során az érdeklődő váciak bizonyosan sok újdonságot megtudhatnak majd a költő és városunk kapcsolatáról. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments