VSZC Selye János Egészségügyi Technikum: Erasmus 2021

A diákoknak külföldi tapasztalat-, illetve élményszerzést biztosító ERASMUS+ programnak köszönhetően a váci Selye középiskola növendékei Szlovéniába látogathattak. Az ott szerzett tapasztalatairól pedig Szabados Hanna, az iskola 12.A osztályos tanulója egy rövid beszámolót is összeállított. Az alábbiakban ez olvasható.

„2021. végén, iskolánkból 5 tanuló (Jankovich Lídia, Belánszki Oszkár, Szabados Hanna, Donnert Karolina és Bényi Dániel) az Erasmus+ által nyújtott lehetőséggel 7 napra eljutott Szlovéniába, Ziri-be. Az Erasmus+ a Playing Against Bullying nevet kapta, melynek célja a bántalmazás, „piszkálódás” elleni fellépés volt. 5 ország vett részt rajta – Magyarország, Szerbia, Törökország, Szlovénia, és Olaszország online körülmények között.

Busszal érkeztünk meg, és Cerkno-ban szálltunk meg a többi diákkal. Mindennap külön busszal mentünk Ziri-be, az általános iskolába, ahol az Erasmus programjai zajlottak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A hét minden napjára jutott egy-egy program. Ezek a programok nagyon színesek voltak. Kezdetben ismerkedtünk, megtanultuk a neveket, Szlovénia nevezetességeiről töltöttünk ki kvízt, bemutattuk az iskoláinkat és a szlovén általános iskolában is körbe vezettek minket. A következő napokban egymás történetét hallgattuk meg a bántalmazásról, interaktív feladatokat kaptunk a témával kapcsolatban és kifejthettük a véleményünket is. Sokat kirándultunk, voltunk Szlovénia fővárosában, Ljubljana-ban, Bled-ben és hegyet is másztunk. Ezek a programok mind közelebb hoztak minket egymáshoz, megismerhettük egymást és egymás kultúráját is. A hetet egy búcsúvacsorával zártuk, ahol megköszöntük egymás munkáját.

Kötelességünknek éreztük az iskolai, illetve internetes zaklatásra felhívni a figyelmet. A mai világban sajnos elkerülhetetlen, és szinte mindenhol ott van. Ezért is volt fontos ez diáktalálkozó. Látva, hogy az összes országban problémát jelent, megoldást próbáltunk találni, több-kevesebb sikerrel. Ötleteink között szerepelt az, hogy a mobilhasználatot bekorlátozzuk az iskolában, ne ítélkezzünk, segítsünk másoknak és legfőképp próbáljunk meg elfogadóbbak lenni egymással.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az Erasmus+ rengeteg tapasztalatot adott nekünk. Betekintést nyerhettünk egymás kultúrájába, országába, megismertük egymást és életre szóló élménnyel lettünk gazdagabbak.

Nagyon jó volt ennyi kedves ember között lenni, és várjuk a márciusi folytatást, amikor Törökországban találkozunk újra!” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments