#welovevac 2021 kiállítás a Torony Galériában

Vácott élni is jó és fotóznivaló is akad bőven. Természeti szépségei, történelmi, építészeti emlékek, műemlékek tucatjai kínálnak lehetőséget a fotósok számára, hogy megörökítsenek pillanatokat. A korábbi évek sikerein felbuzdulva ismét rengeteg fotó érkezett a #welovevac 2021 kiállítás pályázatára. Profi és amatőr fotósok pályázhattak képeikkel. Bárki nevezhetett, díjmentesen.

A cél az volt ismét, idézem: „Az adott fotó bemutassa Vác természeti és épített örökségeinek szépségeit, egyedi élményeit, azokat is, melyeket a hétköznapi, rohanó világban nem biztos, hogy észreveszünk.” Ez a díjazott fotókat nézve maradéktalanul teljesült. A pályázatot a Váci Tourinform iroda írta ki. Az idei fotópályázat mottója: „Engedd, hogy szavaid helyett fotóid beszéljenek” volt. 631 db kép érkezett a felhívásra, tehát sok mondanivaló volt a fotók által a pályázók részéről. Szakmai zsűri és közönségszavazás díjazta a pályamunkákat. A fényképek a Lyra Könyvesház Torony Galériájában láthatóak március 10-ig. A kiállítást Deák Tünde turisztikai desztinációs menedzser nyitotta meg. A kiállított fotókat Tomor István, Gerengay Gusztáv, Tiszavölgyi Zsolt, Rittmann Martin, Lejer Márta, Kopsa Gabriella, Dér Dezső készítették.

Deák Tünde elmondta, hogy a nagyszámú pályáztatott fotó ékes bizonyítéka annak: igazán fotogén városban élünk, a különböző évszakok pedig olyan plusz effektet adnak a képeknek, amitől olyan érzésünk lehet, mintha különböző helyszíneken készültek volna. Valójában ez volt a cél, az egyedi látásmód, hiszen sokan, sokfélék vagyunk. Akár a hatalmas székesegyház, akár a Duna-parti kavicson pihenő madár különbözőképp hat ránk. Deák Tünde a kiállítás megnyitóján rávilágított, hogy a fényképezőkép egy pillanatot örökít meg. A kép azonban egy történetet mesél el. Azt a történetet, amit a fotós láttatni enged abból, ami számára fontos. Véleménye szerint nem biztos, hogy mi is ugyanazt érezzük, de megállásra késztet, gondolatokat ébreszt, emlékeket idéz fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Vannak képek, melyek azonnal megtetszenek és vannak képek, melyek megosztók. Az én olvasatomban – folytatta – ez utóbbi egy rendkívül pozitív vélemény. Hiszen az a kép, melyről sokat beszélnek, az intenzíven hat a szemlélőre, maradandó élményt nyújt, emlékezetes marad.
Mint azt megtudtuk, tapasztaltuk, az elmúlt év igencsak rendhagyó volt. Deák Tünde szerint is. Kiemelte, hogy talán sokkal több időt töltöttünk a szabadban, és több időnk volt szemlélődni, mint korábban.

Nyitott kérdés számára is, hogy fotós szemszögből a téma találja meg az alkotót, vagy az alkotó keresi tudatosan a témát. Ahogy mondta, az biztos, hogy az előző évhez képest szinte kétszerannyi természetfotó érkezett a pályázatra. Ugyanez igaz a fekete-fehér képekre is. Összességében elmondható, hogy igazán különleges portfólió alakult ki, és ha ezekből a friss, intenzív élményvilágú képek közül választhatunk, amikor a Vác városát szeretnénk bemutatni, akkor egy teljesen új élményt nyújtunk az érdeklődők számára – húzta alá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A pályázaton két kategóriában lehetett indulni, profi és amatőr kategóriában. Nem a pályázat kiírói határozták meg, hogy ki számít profinak, ezt meghagyták a pályázóknak. A harmadik kategória a közönségszavazat alapján legjobbnak ítélt képek lettek. Deák Tünde elmondta: „olyan szerencsében van részünk, hogy a kiállítók között, vannak, akikkel már találkoztunk, korábban is láthattuk munkáikat. Megtiszteltetés számunkra, hogy jelentkeztek felhívásunkra. Azonban vannak, akik most jelentkeztek először, és van, aki egyedi stílusával olyan hatással volt a zsűrire, hogy pillanatfelvételét itt láthatjuk a díjat nyert munkák között.”

Deák Tünde bízik benne, hogy a kiállítás nem csak nekünk, a közönségnek nyújt örömöt, hanem talán kapukat nyit meg az új alkotók előtt is. Ahogy fogalmazott, szokták mondani, hogy az úton csak elindulni nehéz, és ami eddig talán csak hobbi volt, vagy önkifejező, lélekemelő tevékenység, az a kiállítással és némi ismertséggel, új lehetőségeket nyújt számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

A zsűri tagjai: Garay Nagy Norbert, Kis Dávid, Sándor Lajos volt.

Az eredmény:
Profi kategória győztesei:
1. helyezett: Tomor István –
Ködbe burkolózva (képünkön)
2. helyezett: Gerengay Gusztáv –
Torony a felhők fölött
3. helyezett: Tiszavölgyi Zsolt –
Csendes délután
Amatőr kategória győztesei:
1. helyezett: Rittmann Martin
2. helyezett: Rittmann Martin
3. helyezett: Lejer Márta – Fénykereszt
Közönségszavazat győztesei:
1. helyezett: Dér Dezső – Görögkeleti katolikus templom télen
2. helyezett:
Kopsa Gabriella – Reggel
3. helyezett: Kopsa Gabriella –
Fehérek temploma

A fényképek a Lyra Könyvesház Torony galériájában láthatóak március 10-ig. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments