A Váci Egyházmegyei Karitász is mindent megtesz az ukrajnai menekültekért

Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója március 3-án a váci karitászközpontban tájékoztatta a sajtó munkatársait arról, hogyan kapcsolódtak be az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésébe. A sajtótájékoztatón Marton Zsolt váci megyéspüspök is jelen volt – Hódos Hajni írása.

„Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!” – Marton Zsolt Máté evangéliumát idézte, emlékeztetve arra, hogy a katolikus egyház szeretet cselekedetei honnan eredeztethetőek.

Kovács Gábor, a Katolikus Karitasz egyházmegyei igazgatója elmondta, hogy a váci egyházmegye területén március 3-áig 250 család lelt ideiglenesen otthonra családoknál, kisebb közösségekben. Az egyházmegye vendégháza, az Althann ház is a katasztrófavédelem által kijelölt szálláshelyként működik, jelen pillanatban is harkivi egyetemistáknak ad ideiglenesen otthont.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kockázatos kereskedés

A Váci Egyházmegyei Karitász a humanitárius katasztrófa első napjától segíti a menekülteket. A Váci Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász országos központjának koordinációja mellett Barabás településen segíti a határmenti munkát.

Mivel rengeteg a menekült, ellátásuk és segítésük újabb és újabb feladatok elé állítja a munkatársakat és az önkénteseket. A célzott adományok körét leszűkítették, jelenleg elsősorban gyorsan fogyasztható, nem romlandó élelmiszerre és egyéni tisztálkodószerekre van nagy szükség. Mivel egyre több krónikus beteg érkezik az országba, és ezeknek az embereknek gyógyszerre van szükségük, nagyon fontossá váltak az adományszámlára érkező felajánlások, hogy gyorsan megoldódjon a menekültek gyógyszerekkel való ellátása.

Nagyon sokan jelentkeznek önkéntesnek, rengeteg felajánlás és segítség érkezik. Mindketten örömöket és köszönetüket fejezték ki az adományozóknak, az egyházmegyei karitász minden munkatársainak és az önkénteseknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

Marton Zsolt váci püspök a sajtótájékoztató zárásaként felhívta a figyelmet arra, nagyon fontos szempont, hogy ideiglenes szállás, élelmiszercsomag, tisztálkodási eszközök, gyógyszerek és információk mellett a menekültek szeretetet is kapjanak, a szeretet képes enyhíteni az elszenvedett veszteségeket.

A váci karitászközpont munkatársai folyamatosan fogadják a felajánlásokat a caritas@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen, és megpróbálnak minden üzenetre válaszolni. További adományokat magánszemélyektől és cégektől egyaránt az alábbi számlaszámon fogadnak: OTP Bank Zrt. 11784009-22227148. A közleménybe kérik beírni: „ukrajnai menekültek”. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments