Bírósági ügy lett az előző ciklusok botrányából

Súlyos jogszabálysértést állapított meg az a 2020-as vizsgálat, amely az előző két – Fördős Attila polgármestersége alatti – önkormányzati ciklus felügyelő bizottsági tagságához kötődő kifizetéseket vizsgálta – írja a vac.hu.

A Matkovich Ilona polgármester által elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a jelenleg is képviselő (akkori alpolgármester) Mokánszky Zoltán, valamint egy volt Fidesz-KDNP-s képviselő, Balkovics Péter nem tartotta be azon törvényi előírást, mely szerint egy képviselő ugyan több felügyelő bizottságban is lehet tag, de ugyanazon időszakban csak az egyikben vehet fel tiszteletdíjat.

Mint fény derült rá, a volt alpolgármester egy erzsébetvárosi önkormányzati cégnél is felvette a felügyelő bizottsági tiszteletdíját ugyanakkor, amikor a Váci Városfejlesztő Kft-nél is. ( A váci cégnek ez 2,3 millió forint kiadást jelentett.) Társa, Balkovics Péter két helyi önkormányzati cégtől is felvett felügyelő bizottsági tagságért (egyikben elnökségért) járó tiszteletdíjat egy időben. Az egyik városi kft-nek ezen kifizetések 2,5 millió forintjába, a másiknak több, mint 14 millió forintjába kerültek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Az önkormányzat még 2020-ban határozatban szólította fel a jogtalanul gazdagodókat a felvett pénzek és azok közterheinek visszafizetésére, de egyikük sem fizetett vissza egy forintot sem. A polgármester egyúttal felkérte az önkormányzati cégek vezetőit arra, hogy visszafizetés híján tereljék jogi útra a történteket, és mindent tegyenek meg a közpénzek visszaszerzése érdekében. Mokánszky képviselő esetében ebben a ciklusban elévülés miatt már nem járhatott volna sikerrel a jogi út, itt az önkéntes teljesítés maradt, de a képviselő nem fizetett vissza semmit.

Balkovics Péter sem fizetett vissza addig egy forintot sem, míg az egyik városi cég be nem perelte. A per megegyezéssel zárult, melyből következően a volt képviselőnek további 815.000 forint eljárási költség fizetési kötelezettsége keletkezett a Váci Városfejlesztő Kft. felé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Ezzel párhuzamosan a város másik cége, a Vác Piac Kft. is felszólította a volt képviselőt a még el nem évült 1,6 milliós tartozásának rendezésére. Ezen összeg visszafizetésére Balkovics részletekben történő teljesítést kért, amelyet a cég engedélyezett számára. Azonban a volt képviselő a megállapodást nem tartotta be, továbbra is jelentős összeggel tartozik. Az önkormányzati cég a további összegek behajtása ügyében is intézkedni fog.

A város vezetése ismét felszólítja Mokánszky Zoltánt és Balkovics Pétert, hogy fizessék vissza az általuk törvénytelenül zsebre tett milliós nagyságrendű összegeket, mert a váci költségvetésnek ezekre a pénzekre is szüksége lenne. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments