Elindult Ukrajnába az első segélyszállítmány Vácról

Az orosz-ukrán háború okozta helyzetről tartott rendkívüli ülést Vác Város Képviselőtestülete csütörtök délután, melyben kiemelten foglalkoztak Vác ukrán testvérvárosának, Técsőnek a megsegítésével. Az ülés után tartott sajtótájékoztatót Matkovich Ilona polgármester – aki bevezetőjében ukránul mondta el, hogy Vác város szolidáris testvérvárosának polgáraival –, majd ismertette a képviselőtestület döntéseit.

„A képviselő-testület elfogadta azt a határozatot, miszerint elutasítja az orosz agressziót, kiáll Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Továbbá felhatalmazták a polgármestert, hogy a kárpátaljai települések polgármestereivel – különös tekintettel a testvérváros, Técső polgármesterével – folytasson tárgyalásokat a segítségnyújtás módjáról. Fel kell készülnünk tehát, hogy a háború elől menekülők nagy számmal érkeznek hazánkba. A helyben, Kárpátalján élőknek segélyszállítmányokon keresztül kell segíteni. Az első teherautó ma reggel elindult Beregsurányba. Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence képviselők a Református Szeretetszolgálatnak adták át a váciak adományait, amelyeket a szeretetszolgálat visz át majd a határon” – mondta a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Matkovich Ilona elmondta még, hogy a testvérváros, Técső vezetésével felvették már a kapcsolatot, ahonnan részletes listát kaptak, hogy mire van a legnagyobb szükségük: tisztítószerekre, kötszerekre, orvosi eszközökre, mert sok a sebesült, akik Kárpátaljára érkeznek. Vác város felvette a kapcsolatot más országokban lévő testvérvárosaival is, melyben felajánlották segítségüket az általuk küldött adományok elhelyezésében. Mint megtudtuk, francia testvérvárosunk Deuil-La Barre már jelezte, hogy Vác koordinálásával a jövő héten egy kamion segélyszállítmányt indít Magyarországra.

Az önkormányzat 4 lakást kialakított az Ukrajnából menekültek számára. Ezeket átadták használatba a Váci Család- és Gyermekjóléti Központnak, akik a lakhatás mellett gondoskodnak a menekültek egészségügyi és szociális ellátásáról. Szükség esetén mentális segítséget is adnak. Emellett a váci iskolákkal és a tankerülettel egyeztetve Vác Város Önkormányzata gondoskodik a menekült gyerekek és felnőttek étkezéséről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Vác Város Önkormányzata a Segítségnyújtás Ukrajnának Vác néven számlát nyit, ahova pénzügyi segítséget fogadnak. A számlaszámot még a héten közzé teszik. Kérik a lakosságot, hogy szükség esetén az alábbi telefonszámokat hívják: Váci Család- és Gyermekjóléti Központ, Járja Andrea igazgató 06-30-575-0730. Az állandóan 0-24 órában hívható készenléti telefonszám: 06-30-827-8558. Kérik, hogy kövessék Vác város Facebook oldalát, ahol megtalálják a legfrissebb információkat.

Közösségi gyűjtésbe is kezdett a város. Az ülésen Pető Csilla, a helyi Fidesz-KDNP képviselője elmondta: frakciójuk felajánlja a márciusi illetményét segítségként. Ferjancsics László alpolgármester pedig 500 ezer forinttal támogatja a menekülthelyzet kezelését. Ő már ezt nem először teszi, még 2004-ben adományozott egy daganatos betegségben szenvedő kislány gyógyítására hasonló összeget. Úgy tudjuk a gyűjtésben több képviselő is felajánlással élt már. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments