Eseménysorozattal emlékezett meg Vác az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra

Városunk ebben az esztendőben kétnapos eseménysorozattal emlékezett meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra. A több helyszínen zajló tiszteletadást Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Nonprofit Kft. szervezte – írja a vac.hu.

Nemzeti ünnepünket megelőző napon, hétfőn 10 órától a művelődési házban egésznapos Történelmi játszóház várta a kicsiket és nagyokat. Délután a Kossuth téri toborzó után indult el az emlékmenet, amely a honvédősök ligeti emlékművénél vett részt a központi ünnepségen. A régen látott nagy érdeklődéssel kísért tiszteletadás szónoka Inotay Gergely volt.

Az alpolgármester emlékező beszédében három nemzeti ünnepünkre utalva emlékeztetett rá, hogy ezek az események a magyarság egy-egy nemzeti erényét emelik ki, melyek máig hatóan meghatározói hazánknak. Augusztus 20-a szimbolizálja kereszténység felvételével nemzetünk csatlakozását Európához. Március 15-e nemzeti identitásunk, október 23-a nemzeti függetlenségünk mérföldköve. Az 1848-as szabadságharcosok 12 pontját sorolva Inotay Gergely felhívta a figyelmet ezek aktualitásaira. Beszéde végén pedig kiemelte: napjaink fájó tragédiái ismét megmutatták, hogy – méltán elődeinkhez – a magyar nép a bajban ma is képes összefogni, segíteni a rászoruló embertársain.

Ezt követően a városvezetők, pártok, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek helyezték el a tisztelgő emlékezés koszorúit, virágait a Honvédemlékműnél, valamint az alsóvárosi temetőben, a honvéd áldozatok síremlékénél.

A program másnap délelőtt 9-től a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál folytatódott, ahol a Juhász Gyula Általános Iskola diákjai színvonalas műsorral emlékeztek szabadságharcunk eseményeire. A jelenlévők virágokat helyeztek el a Petőfi-ház emléktáblájánál, mint ahogyan ezt követően a sajtó képviselői Deákváron a Landerer-emléktáblánál is.

Az eseményeken közreműködött a Váci Ifjúsági Fúvószenekar, a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium, a Váczi Néptáncegyüttes, Csernák János színművész, Kormos Zsófia, Hostyinszky Máté, a Váci Madách Imre Gimnázium és a Parlando társulat, valamint Károlyi Egon, a zeneművészeti szakközépiskola növendéke. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments