Hadházy Ákos a Vácot is érintő korrupcióról beszélt a kórháznál

A hétvégén Vácon járt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Először egy szimbolikus helyszínen, a Jávorszky Ödön Kórház előtt tartott sajtótájékoztatót a várost is érintő korrupcióról, majd a piac bejáratánál beszélgetett a helyi lakosokkal.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a váciéhoz hasonló szakrendelő már elég kevés van az országban, mivel sok-sok milliárdos uniós támogatás érkezett már hazánkba, aminek Hadházy szerint nagy részét az egészségügyre is fordíthatta volna az állam.

„A kormány, de maga Rétvári is nagyon sokszor a Parlamentben, amikor az egészségügyről kérdeztük akkor azt szokták mondani, hogy ők 600 milliárdot költöttek az egészségügyre, ennyivel javították a helyzetét. Ez az összeg Európai uniós támogatás, ez annak köszönhető, hogy egyáltalán van, mert az uniótól kaptuk. Mégis látunk ilyen helyeket. Ha jól tudom, a bontási munkák azt szimbolizálják, hogy elindult az építkezés, de ez nagyon kevésnek tűnik” – mondta. Kiemelte: azért vannak ilyen állapotok, mert ezeknek a pénzeknek nagyon nagy részét, az egészségi beruházásoknál legalább a felét egyszerűen ellopják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Hadházy Ákos elmondta azt is, hogy itt Vácon is konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy a pénzeket ellopják, ezt támasztja alá a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata, vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is. Jelenleg is zajlanak a nyomozások.

„CT-ket és röntgengépeket vásároltak sok-sok milliárd forintért 2015-ben. Ezeket nem csak itt Vácon vásárolták, hanem az egész országban, uniós pénzekből. Csakhogy, mi történt? Ezeket a gépeket pont úgy vásárolták, ahogy a többi egészségügyi berendezést is szokták vásárolni: csomagoló cégeken keresztül. Csomagoló cégeknek hívják azokat, akik megvásárolják a berendezéseket, majd becsomagolják képletesen és ráírnak egy másik árat, ami dupla annyi lesz, amennyiért ők vásárolták. Itt is ez történt. Az egész országban, több tucat kórházban ugyanaz a cég adta el a berendezéseket.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Eszerint nem a gyártóktól vásároltak a kórházak, hanem más cégektől. A politikus szerint jól bizonyítható, hogy kartelleztek, vagyis felosztották maguk között, hogy ki, hova szállít. Emiatt fele annyi gépet tudtak csak beszerezni az intézmények. Szerinte így csak 300 milliárdot tudtak költeni az egészségügyre.

Inotay Gergely, az Egységben Magyarországért országgyűlésiképviselő-jelöltje arról beszélt, hogy ez az ügy is jól mutatja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezésében milyen módon vándorolnak az egészségügyre fordítható pénzek magánzsebekbe.

„2015-ben Rétvári Bence, a térség képviselője, már miniszterhelyettesként ezt a területet felügyelte. Megtehette volna az államtitkár úr, hogy ezeket a lenyúlásokat, túlárazásokat megszünteti. De, valamiért nem tette meg. Ahogy a szakrendelő állapota sem érdekli, hiszen tavaly egy 755 milliárdos megszorítócsomagot jelentett be a kormányzat. Noha Rétvári Bence már 2018-ban bejelentette az új szakrendelő építését, amely egy 6 milliárd közeli összegű támogatás lett volna, ami ebben az évben biztosan elmarad. Még hatályos építési engedélye sem volt a projektnek február 16-ig” – mondta.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments