Környezetvédelmi programokat az első félévre Jelöld be a bakancslistára!

Az elmúlt két évben egyik napról a másikra megváltozott a világ, és a Covid intézkedések miatt le kellett mondanunk a közösségi programokról. Most ez a helyzet enyhülni látszik, bár még mindig közel száz honfitársunk szervezete adja fel a küzdelmet a vírus ellen nap mint nap és az iskolában való megjelenés is elég foghíjas még, de már nincsenek szigorító intézkedések. Remélhetőleg a Covid veszélyt lassan feledhetjük és bízunk benne, hogy a háború sem fog idáig elérni. (Nem gondoltam volna, hogy ilyen dolgokat figyelembe véve fogom egyszer tervezni a környezetvédelmi programokat.) Az alábbi sorokban a 2022 első félévre tervezett rendezvényeinkből adok ízelítőt.

Futóversenyek

Az év a Fut a Keszivel fog kezdődni, ami a váciaknak is elérhető. A www.futakeszi.hu, honlapon lehet megtudni a verseny részleteit, amire április 2-án szombaton kerül sor. Ovis futás mellett, 2,5 km, 5 km és 10 km-es chipes időméréses futamokat indítunk a Dunakeszi reptéren. A versenyre már lehet nevezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Az idén szeretnénk végre megünnepelni a 30. Fut a Vác-ot is június 12-én vasárnap. A Boronkay iskola előtt indul a verseny 2 km bulifutás, 5 km, 10,5 km, 21 km és 4×5 km-es váltófutással, és természetesen a lufis ovis futás, és a fitness bemutatók sem fognak elmaradni. A verseny információi a www.futavac honlapon lesznek olvashatók.

Ligettakarítás

A húsvétra való felkészítő programra április 8-án pénteken és 9-én szombaton kerül sor, melyre nem csak az iskolás csoportokat várjuk, hanem a civil szervezeteket és a város lakóit. A programot az egyházzal közösen szervezzük. A Ligetet szeretnénk szebbé tenni és ha ez párosul egy vidám napfényes tavaszi délelőttel, akkor nem csak hasznosat cselekszünk, hanem jól is érezhetjük magunkat. Mindkét nap 9 órakor indul a program a Hétkápolna templom mellett. A résztvevőknek szerszámokat, védőeszközöket biztosítunk.

Föld Napja rendezvénysorozat

Április 23-án szombaton reggel indul a Naszály túra Hajdú Sanyi bácsi vezetésével, aki egy új, érdekes 10-12 km-es útvonalat tervezett. Mivel a túra busszal indul, (hogy ne kelljen végig caplatni a város elhanyagolt területein) az idén is csak azok csatlakozhatnak, akik részvételüket jelzik a nevezes@futavac.hu címre. A részletekről, (időpontok, útvonal, látnivalók) előzetes tájékoztatást adunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Az általános iskolás csoportoknak a Tour de Vác kerékpáros környezetvédelmi vetélkedőt rendezzük a kerékpárút mentén 8 állomáshelyen, ami nem csak bringás élményt, hanem egy jó hangulatú versenyt is jelent. A program a Március 15. téri színpadon ér majd véget, ahol a város polgárai is részesei lehetnek a programnak.

Két év után az idén április 28-án a városházán és a főtéren, rendezzük meg a diákpolgármester választást a középiskolások környezetvédelmi versenyével. A diákság színpompás megjelenése, a délutáni diákpolgármester avatás a város lakóinak vidám programot jelentenek.

Egyetemisták váci programja

A Szent István Egyetem tájépítész hallgatói rendkívüli interaktív természetvédelmi foglalkozásokat az idén április 11-én fognak tartani 3 váci általános iskolában a Gyakorló Város Program keretében. Az előadások a táj védelméről, annak feladatairól fognak szólni, ami nem csak új ismeretanyag megszerzését, hanem maradandó élményeket is jelent a résztvevőknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Áprilisban hirdetjük meg (Területi Összefogással a Megelőzésért Alapítvány, a Váci Baleset-megelőzési Bizottság és az Egészséges Ifjúságért Alapítvány), az Egészségtábor pályázatot, melynek keretében a legügyesebb 30 diáknak lehetősége lesz részt venni a káptalanfüredi ingyenes, 4 napos egészségtáborban, amit június 16-tól 19-ig tartunk.

Fülemülék Éjszakája

Május elején, amikor már visszaérkeztek az énekes madarak, szeretnénk megrendezni a Fülemülék Éjszakája környezetvédelmi programot, ahol a madárvédelmi szakemberek fognak beavatni minket a madarak életébe, ahol együtt hallgathatjuk majd a fülemüle, és más énekes madarak hangját.

A programok Vác Város Önkormányzatának támogatásával valósulnak meg. (Bíró György és BARÁTAI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments