Középkori pincelejáratot tártak fel a Galamb utcai építkezésen

A Püspöki palota egykori gazdasági épülete jelenleg komoly átépítésen megy keresztül. A 2022 év végéig megújuló tömbben konferenciatermet, kápolnát, 600 fős központi konyhát, kávézót alakítanak ki. A bontás során középkori pincelejáratot tártak fel – írja a vaciegyhazmegye.hu.

A januárban átadott munkaterületen eddig elsősorban bontási munkákat végzett a kivitelező ÚTI Kft. A korábban raktárként, garázsként, irodaként működő helyiségeket – az épület főfalainak megtartása mellett – szinte teljesen felszámolták. Az építkezésen, amely a tervek szerint 2022. december 31-ig készül el, a napokban villámlátogatást tett Marton Zsolt püspök és Rétvári Bence, területi országgyűlési képviselő.

Urbán Péter építésvezető a látogatóknak bemutatta a munkálatokat, valamint a régészeti szakfelügyelet mellett folytatott bontás közben előkerült középkori városfal maradványokat. A középkori elemeket is tartalmazó pince és városfal maradványokról rendelkezésre állt ugyan a dokumentáció, de mivel a lejáratot betonkoszorú fedte az egykori teremgarázsokban, nem volt megközelíthető. A jelenlegi átalakítás során feltörték a padozatot, kibontották a lejáratot. Megfelelő feltárása és megvédése miatt a kiviteli tervek módosítása is szükségessé vált. A felújítást követően az épület látogatói számára is megtekinthető lesz. A feltárás során előkerült leletek (pénzérmék, néhány faragott kő és falmaradvány) állami tulajdonként a városi múzeumba kerülnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Jelenleg az új konyha épületrészének alapozása zajlik, illetve ahol lehetséges a falazatok pótlása, megerősítése.

A közel 2 milliárd forintos beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg. Az épülettömbben hitéleti és konferenciaközpont fog működni, 600 adagos konyhája kiszolgálja majd a püspökség és központi intézményeinek közétkeztetési igényeit. Stúdiótér, kápolna, kávézó is kialakításra kerülnek segítve az oktatási, hitéleti, valamint kulturális és turisztikai célok megvalósulását. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments