Márki-Zay Péter Vácon is kiállt az önkormányzatok mellett

Kiállás és kötelezettségvállalás a magyar önkormányzatiság helyreállításáért – ezzel a címmel tartott Vácon elnökségi ülést a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerdán. Ennek keretében Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért miniszterelnök jelöltje, valamint a MÖSZ között létrejött kötelezettségvállalási megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá a városháza dísztermében.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 10 pontba foglalva gyűjtötte össze azokat a legfontosabb lépéseket, intézkedéseket, amelyek a magyar önkormányzatiság helyreállítását, és a minőségi közszolgáltatások biztosítását szolgálhatják a választásokat követően.

Matkovich Ilona polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd arról beszélt, hogy öröm számára, hogy ennek a rendezvénynek Vác adhat otthont, mivel szerinte ez egy mérföldkő lesz a magyar önkormányzatiság történelmében.

„A mai esemény egy korszak lezárása és nyitánya is egyben. Lezárása annak az időnek, amelyben a kormányzati döntések gyakran a rendszerváltást egyik legfontosabb vívmányát az önkormányzatiságot gyengítik. Ez elsősorban a nem kormánypárti településeken jelent problémát. Mi itt Vácon is megtapasztalhattuk a hatáskör elvonások és kormányzati döntésekkel okozott bevételkiesést” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Gémesi György a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere arról beszélt a rendezvényen, hogy szakemberek segítségével állították össze a 10 pontot, amely mögött szakmai anyag van. Bízik benne, hogy a jövőben egyre több önkormányzat fogja ezt elfogadni, hiszen ez nem egy pártpolitikai program.

Karácsony Gergely, a főváros polgármestere kifejtette, nincs olyan, hogy Budapest-vidék szembenállás. Szerinte a 10 ponttal egy másfajta alternatívát kínálnak, mint a mai kormány, egy együttműködő segítségnyújtást.

„A MÖSZ egy hidat képez az önkormányzatok között és ezt a hidat kell megerősítenünk április 3-án” – mondta Karácsony Gergely.

Jánoshida polgármestere Eszes Béla arról beszélt, hogy március 9-én egyhangúlag fogadták el a testületben a 10 pontot. Mind mondta nekik ez azért volt fontos, mert szeretnék, ha az abban meghatározott intézkedések tovább gondolásra kerülnének.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere arról beszélt, hogy a következő időszakban nagyon fontos, hogy partnerként kezeljék a helyi szereplőket, hiszen szerinte erős önkormányzatiság nélkül nincs erős vidékfejlesztés, és erős vidékfejlesztés nélkül pedig nincs erős Magyarország sem.

Végül Márki-Zay Péter miniszterelnök jelölt azt hangsúlyozta, hogy szeretnék visszaadni az önkormányzatiság fontosságát. Kiemelte: a javaslatok tartalmazzák az iskolák és a rendelők, az építéshatóságok visszaadását is, amely fontos a települések számára.

„Az önállóság és az önkormányzatok függetlenségének visszaadása, egy szabadságkérdés” – mondta.

A MÖSZ eljuttatja javaslatait a hazai önkormányzati érdekszövetségeknek és az országgyűlési választásokon induló miniszterelnökjelölteknek is azzal a céllal, hogy párbeszédet folytassanak a választásokat követően elengedhetetlenül szükséges azonnali intézkedésekről, majd pedig a helyi önkormányzatiság megerősítésének jogalkotási-szabályozási lépéseiről. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments