Mondj egy verset, Imi!

A Váci Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt eseményének címe és egyben a fesztivál idei mottója is a Megszólít a lélek című előadás, amely Csuja Imre és Czutor Zoltán közös estje. A két művészt Seres Tamás rendezi, nagy sikerrel már több mint egy esztendeje. Az esemény előtt Csuja Imre, Jászai Mari-díjas, kiváló-és érdemes művésszel beszélgettünk – Dobóczki Judit írása.

Hogyan jött létre a közös est?

„Seres Tamás hozott össze bennünket, ő szerkesztette a műsort. A lényege a sok vers, zene, rengeteg kép, illusztráció, vetítés. Ez egy hiánypótló előadás. Eredeti remekművek hangzanak el. Olykor groteszk, olykor humoros és drámai. Nem nagyon vannak ilyen előadások manapság. Ez két művész sajátságos irodalmi és zenei egymásra találása. Részletek hangzanak el pl. a Jónás könyvéből, de szavalok Ady verseket, az Anyám tyúkját, Zoli pedig énekel. Az előadás célja közel hozni a kultúrát, a verseket az emberekhez.

Milyen volt a közös munka és személyiségeik összecsiszolódása?

Több mint egy éve fut az előadás, legalább 8 alkalommal előadtuk már. Ez alatt az idő alatt nagyon jó baráti kapcsolat jött létre köztünk, egymásra találtunk. Az ő hangvétele hasonló az enyémhez. Mindkettőnkre a férfias líra a jellemző. Személyesen szólítjuk meg a közönséget. Mindenki azt érzi, hogy csak neki mondjuk, neki adjuk elő, hiába ül ott a közönségben 70 ember. Mindenki a magáénak érzi. Az illusztrációk nagyon érdekesek. Fotók, asszociatív társművészeti képek a szerzőkről, kávéházi enteriőr.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Sok Ady Endre költemény hangzik el az esten. Önhöz közel áll Ady művészete. Miért éppen ő?

Nagyon sok Ady verset mondok. Szeretem, ezért így állt össze ez az előadás is. Egyetlen verset nem tudnék kiemelni. Elég jó költő még 100 év után is, nagyon sokféle témát feszeget az emberi érvényességű gondolatokról; szerelemről, barátságról, ő a stabil költő számomra. Aktuális. Áthallások vannak, a mában is aktuális. Nagyon közel állnak hozzám az istenes versek, Léda versek, Csinszka versek, a filozofikusabb versek, Az ős Kaján. A feltámadás szomorúsága megérint.

Adyn túl Különleges kötődése van úgy általában, a versekhez. Ez honnan ered?

A versek különleges helyen vannak a szívemben. A nagyanyám hobbija volt a versmondás, olvasás. 4-5 éves koromtól tanított nekem verseket. Mindenfélét. Először hallás alapján tanultam, utána gyorsan megtanultam olvasni. Amikor otthon kifogytak a felnőttek a témából, már nem volt miről beszélgetni, odafordultak hozzám és azt mondták: Imi, mondj egy verset! Erre én elkezdtem szavalni. Ezáltal rögtön a közönséget is megtapasztalhattam, és a katarzis élményt is. Ez meghatározó volt. Egy estem is van, ami ezt a címet kapta, ezzel folyamatosan hívnak mindenfelé, legközelebb a Költészet napján adom elő. Nagy igény van ma vershallgatásra és a versmondásra is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A covid sok művész terveit módosította meg alapjaiban az elmúlt időszakban. Önnek hogyan telt ez az elmúlt másfél év?

A klasszikus fellépések elmaradtak ugyan, de szerencsés vagyok. Volt munkám ebben az időszakban is. Az Örkény Színházban valaki kitalálta, hogy mondjunk verseket az embereknek. Ez a Vers csak neked címet kapta. A nézők regisztrálhattak, mi felhívtuk őket, heti négy-öt embert és megkérdeztük, ki a kedvenc költőjük. Majd elmondtuk nekik a kedvenc verseiket. De olvastunk meséket is, gyerekeknek. A kötelező verses olvasmányokat is megpróbáltuk közel hozni hozzájuk. Ezen túl szabadidőmben sokat kertészkedtem és a Balatonon pihentem. A feleségemmel mindketten vidékiek vagyunk, nagyon szeretünk a földdel, kerttel foglalkozni. Ez az időszak erre lehetőséget teremtett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Különleges helyet kapnak az életben a karitatív fellépések, ezek miért fontosak?

Minden évben hajléktalan költők verseit olvasom fel a díjkiosztójukon. Felléptem jó párszor a máltai otthonokban. Ahova hívnak, oda elmegyek mindig, ha tudok. Legközelebb Lábodra megyek, az ottani általános iskolába, ahol az olvasás hónapja kapcsán felolvasok majd.
Hogy ez miért fontos? Mért fontos levegőt venni? Azért hogy éljünk. Ezért fontos ez is.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments