Nem biztonságos weboldalon járunk?

A biztonság egyre fontosabb tényezővé válik az online világban. Mióta pedig gyakrabban, egyre több célra használjuk az internet adta lehetőségeket – köztük szórakozásra, ügyintézésre, online vásárlásra –, talán még inkább felértékelődött – olvasható a Rackhost.hu közleményében.

Biztonság

A személyes adataink védelmét érdemes szem előtt tartani, bármilyen felületen, bármilyen célra is kell megadnunk az információkat. Éppen ezért legyünk körültekintőek, ha egy weboldalra érünk. A legelső dolog, ami feltűnhet egy honlapra kattintva, az a böngésző figyelmeztető jelzése, mely szerint nem biztonságos weboldalon járunk. Bizonyára Ön is találkozott már ilyennel, de valójában mit is jelent? Mi a teendő?

A figyelmeztetés gyakorlatilag az SSL tanúsítvány hiányára utal, és általában egy nyitott vagy áthúzott lakat ikon is jelzi számunkra a böngésző címsorában, hogy legyünk óvatosak. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a honlapot meglátogatva mindenképp veszély leselkedik ránk, de amennyiben tehetjük, inkább ne adjunk meg semmiféle személyes adatot.

A SSL tanúsítvány gyakorlatilag azt jelzi, hogy titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál egymással a látogató és a szerver, így idegenek nem férhetnek hozzá megadott adatainkhoz és nem is tulajdoníthatják el. SSL tanúsítvány nélküli weboldalak esetén természetesen ez a feltétel nem áll fenn. Amennyiben online szeretnénk vásárolni, vagy regisztrálni egy oldalra, akkor mindenképp biztonságos honlapon tegyük ezt, amely rendelkezik SSL-lel.

Megbízhatóság

Az online térben még nehezebb eldönteni, hogy megbízhatunk-e valakiben vagy sem, főként ha egy üzletről, weboldalról van szó. Mégis létezik pár apróság, melyekre odafigyelve közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Kapcsolati adatok

Mindenképp keressük meg az oldalon a kapcsolati adatokat! Amennyiben nem találunk se email címet, se telefonszámot vagy telephelyet, akkor jól gondoljuk meg, hogy mennyire bízunk meg a weboldalban. Ilyen helyről inkább ne vásároljunk!

Domain

Az is előfordul, hogy csaló oldallal van dolgunk. Ha a jól megszokott oldalon valami furcsát veszünk észre, nem jó a helyesírás, vagy kicsit másképp néz ki, akkor nézzük meg alaposan a domain nevet, hogy biztos azon a honlapon járunk-e, amelyet meglátogatni készültünk. A csaló webáruházak ugyanis gyakran létező és jól működő oldalakat klónoznak, ahhoz nagyon hasonló tartalommal és kicsit eltérő domain névvel. Legyünk körültekintőek és elővigyázatosak! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments