Nem járul hozzá Vác a vízműbővítéshez szükséges Helyi Építési Szabályzat módosításához

„Nem engedjük, hogy a helyiek érdekeit semmibe véve, ellenőrizetlen szennyvíz érkezzen Vácra a gödi Samsung gyárból. Balogh Csaba gödi és Juhász Béla Róbert sződligeti polgármesterrel, valamint Dorosz Dávid képviselőjelölttel a helyieket képviseljük, ezért közösen állunk ki az átláthatóság és az anyagi kompenzáció mellett” – olvasható Inotay Gergelynek, Pest megye 04-es számú választókörzet ellenzéki képviselőjelöltjének Facebook bejegyzésében.

A négy helyi politikus által megtartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az elmúlt hetekben Vác egy olyan értesítést kapott Pest megye Kormányhivatalától, amelyben közlik, hogy a Samsung beruházás keretében megvalósuló váci szennyvíztisztító telep létesítéséhez bizonyos feltételek megteremtései szükségesek. Az egyik ilyen a Helyi Építési Szabályzatnak a módosítása. Ehhez Vác Város képviselőtestületének a jóváhagyása, illetve a hozzájárulása szükséges. A települést 2\3-os többségben irányító városvezetés azonban úgy döntött ellenőrizetlenül, garanciák nélkül nem fogja engedni, hogy Vácon olyan létesítményt üzemeltessenek, amelybe naponta több tízezer köbméter kétes összetételű és eredetű ipari szennyvíz jön be tisztításra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Nem szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy ilyen módon kelljen ennek a tisztítótelepnek működnie. Tudjuk, hogy 32 milliárd forintból történik meg ez a beruházás, úgy, hogy a Kormányhivatal nem várt el a beruházótól környezetvédelmi előzetes hatástanulmányt. Azt is tudjuk, hogy a magyar állam nem megfelelő módon felügyeli bizonyos hatóságok ellenőrzését. Mi azonban ezeket a garanciákat szeretnénk látni – kezdte meg a tájékoztatót Inotay Gergely. – Amennyiben a Samsung nem tudja elvezetni a szennyvizét Vácra, úgy nyilvánvalóan a termelésben nehézségei adódhatnak. Nekünk viszont ahhoz, hogy az önkormányzat hozzájáruljon mindezekhez bizonyos feltételeink vannak.”

Mint az alpolgármester elmondta, az első ilyen feltétel az, hogy készüljön el egy objektív, független környezetvédelmi hatástanulmány. Ezt követően elengedhetetlen kérdésnek tekintik, hogy az érintett cég nyíltan és őszintén kommunikáljon a települési önkormányzatokkal, illetve mondjon el, adjon át minden szükséges információt. Emellett garanciát várnak arra, hogy a szakhatóságok ellenőrizzék az ide érkező szennyvíz összetételét és amennyiben problémát találnak, a termelést le lehessen állítani. Ezeken felül a Gödtől elvett iparűzési adó méltányos elosztását is várják, azt szeretnék, hogy minden érintett település részesüljön ebből a pénzből. Végül a gödiekkel vállalt szolidaritás jegyében, elvárják, hogy kompenzálják mindazokat, akik a beruházások miatt jelentős érdeksérelmeket szenvedtek el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A váci alpolgármestert Dorosz Dávid követte a felszólalók sorában. Ő pedig felhívta arra a figyelmet, hogy a Samsung terjeszkedése egész Észak-Pest megyére hatással van. Egy olyan mértékű fejlesztésről van szó, ami mindenki egészségét veszélyezteti.

„Az, ami a Samsung gyár kapcsán történik egyszerre egy társadalmi, pénzügyi és természeti tragédia. És ennek a tragédiának az árát most már a váciakkal is meg akarják fizettetni – fogalmazott a képviselőjelölt. – Ez a gyárépítés pont azt a zöldövezeti, családi életet teszi lehetetlenné, ami miatt nagyon sokan szeretik ezeket a településeket és ami miatt mi is ezt a csodálatos környéket a szívünkön viseljük.”

Végül Juhász Béla Róbert és Balogh Csaba szólalt fel, akik mint településvezetők, aggodalmukat fejezték ki az eseményekkel kapcsolatban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Nekünk nem az a célunk, hogy megállítsuk a Samsung beruházást. Mi egyszerűen csak félünk. Félünk amiatt, hogy nem tudjuk mi van abban a levegőben, amit ennek a gyárnak a hűtőtornyai kibocsátanak és nem tudjuk milyen anyag fog menni azokban a csővezetékekben, amik a településeink belterületein fognak húzódni. […] Valamikor a századfordulón az ilyen üzemeket, amik ennyire terhelték a környezetet valahova kitelepítették a kapitalista országok a gyarmatokra. Én most úgy érzem, hogy Magyarországon visszafelé forog az idő kereke. Úgy gondolom, hogy koreai gyarmat lett az ország” – mondta Sződliget polgármestere. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments