Sikeres volt a városi szemétszedés első napja

Az eredeti három helyett végül négy helyen is megszerveződött a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesületnek, Vác Város Önkormányzatának és a Zöld Hobbitnak a közös szemétszedési akciója. A szombati munkanap ellenére sok önkéntes lokálpatrióta is részt vett a kezdeményezésben.

Nagyszabású, a város több pontján egy időben is zajló szemétszedési akció valósult meg a hétvégén. Mint ahogy az egyesület által nyilvánosságra hozott képriportból is jól látszik, jelentős volt az érdeklődés és iskolások, sportolók, civil szervezetek mellett egyének és családok is csatlakoztak. Az így összegyűlt 30-35 ember pedig két óra leforgása alatt több mint 1000 kg hulladéktól szabadította meg a közterületeket.

Ez alkalommal is kiderült, a váci belváros, valamint a Duna-korzó környezetében a rengeteg elhajigált cigaretta csikk jelenti az egyik legnagyobb problémát. Az arra járó dohányosok nem a dobozba rakják vissza vagy a szemetesekben hagyják cigimaradványaikat, hanem a földre dobják őket. Nem törődve azzal, hogy az eső bemossa ezeket a Dunába vagy a csatornába, aminek a vize pedig tisztítatlanul beleömlik a folyóba. A csikkből 400 féle mérgező anyag oldódhat bele abba a vízbe, amit aztán megiszunk. Ráadásul a vízi élővilágot is károsítja. Így a váci sárkányhajósokat is magukba foglaló önkéntesek ez alkalommal szintén sok időt és energiát fektettek abba, hogy újra csikkmentesítsék a területet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Pár száz méterrel arrébb a Csuka utcától közelítették meg a lelkes vállalkozók a Dunát. Most messzebb merészkedtek, mint korábban és olyan részekre is elértek, ahol talán még sosem szedték össze az árvíz által odasodort hulladékot. Illetve itt még valakik lakásfelújítás maradványaival is szembesülniük kellett, amiket az útszéli beállóban hagytak a szemetelők. 1 m3 gipszkartont és 7 zsák egyéb ehhez hasonló törmeléket és szemetet kellett így begyűjteni. De ezen felül is a 13 önkéntes szüretjének eredménye 7 gumiabroncs, 20 zsák hulladék, 1 rugós ágy és 1 poroltó lett.

 

Mindeközben a város más részein a környékbeliek segítségével a Kálvária-domb mögötti pár fás liget szintén megtisztult többek között a sok köbméter ruhaneműtől. De a Buki-tónál is az odaérkező 7 önkéntesnek megint összejött 35 zsák szemét, illetve pár gumiabroncs és matrac. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments