Sztárépítészek tervezik meg az új Nyugati pályaudvart

Világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát! London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett – írta közösségi oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

„Egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati a föld alatt egy hat vágányos vasúti mélyállomással, ahová a jövőben a Duna alatti vasúti alagút is beérkezik majd” – emelte ki Fürjes Balázs annak a fejlesztésnek a kapcsán, ami számos váci polgár mindennapjaira is hatással lesz. Napi szinten több százan ingáznak Budapest és a városunk között a vasúti közlekedést használva, hiszen sokan rendelkeznek ott munkahellyel vagy éppen ott járnak iskolába, egyetemre. A Nyugati környezetének megújításával pedig közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel, kaphat teljesen új funkciót és válhat nagyrészben zöldterületté.

Majd az államtitkár azt is hozzátette, hogy a világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát! London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett

  • A győztes tervező: Nagy-Britanniából a Grimshaw Architects csapata, ők készíthetik el a Nyugati pályaudvar és a környező városrész megújításának részletes terveit. A győztes csapatban magyar építészek is dolgoztak: a Nautes iroda csapata.
  • A második helyen holtversenyben: a francia AREP Group Architectes és az osztrák Albert Wimmer tervezőirodák pályaművei végeztek.
  • Harmadik lett: a Zaha Hadid Architects (Nagy-Britannia) + Finta és Társai Építészstúdió (Magyarország) + Buro Happold (Nagy-Britannia) + Abud Mérnökiroda (Magyarország) + Land Italia (Olaszország) építészirodák közös alkotása.
  • Megvételben részesült: a japán KKAA Kengo Kuma & Associates és a magyar M-Teampannon közös pályaműve.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart. Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt hat vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik.

Miért és hogyan újul meg a Nyugati pályaudvar és környezete?

  1. Egy háromszintes, 21. századi, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati, amely jóval több vonatot tud majd fogadni! A felszínen, az Eiffel-csarnok mögött egy új, 13 vágányos vasúti csarnok épül. A föld alatt pedig egy 6 vágányos mélyállomás lesz. A pályaudvar elővárosi, távolsági és nemzetközi vonatokat fogad majd. A mélyállomás először fejállomásként működik majd, de úgy építik meg, hogy a jövőben a Duna alatti, a Déli és Nyugati pályaudvarokat összekötő vasúti alagút is könnyen kapcsolódjon. A jövőben ide érkezik majd be az északi és a déli hévek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is, amelynek megállója a mélyállomás alatt lesz. Ez lesz Közép-Európa egyik, Magyarország és Budapest legnagyobb, legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési csomópontja. Ha minden elkészül, napi 300 000 utas fordul majd meg itt.
  2. A felszínen új vasúti csarnok épül, amely az Eiffel-csarnok és Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg! Az új, 13 vágányos, modern vasúti csarnok az Eiffel-csarnok mögött épül fel. Különleges tetőszerkezetével karakteres homlokzatot, világos bejáratot ad Podmaniczky utca és a Nyugati tér irányába. A tervezett új csarnok megadja a tiszteletet az Eiffel-csarnoknak: nem akar fölébe kerekedni, nem akar attrakció lenni, nem is ér hozzá a régihez, azt minden irányból önálló, megközelíthető, körbejárható épületté teszi. Ezáltal a kortárs épület hangsúlyosabbá teszi és kiemeli a műemlék csarnokot. Belső világában kék színű acélszerkezetével és faburkolataival az Eiffel-csarnok stílusjegyeit viszi tovább, így teremtve egységet régi és új között.
  3. Az Eiffel-csarnok új közösségi tér és találkozási pont lesz! Az Eiffel-csarnok épületében az utcaszinten a vasúti forgalom megszűnik. Az így felszabaduló területen jön létre Budapest új színfoltja és új találkozási pontja, közösségi tere: boltokkal, kávézókkal, rendezvénytérrel, éttermekkel.
  4. Jól átjárható, minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér jön létre! Ma a Nyugati pályaudvar a felszínen csak két oldalról közelíthető meg: a Nyugati téri parkoló és a Nagykörút irányából. Megújításával új bejáratokat kap a pályaudvar: az Eiffel tér, a Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd és a Westend irányából is könnyedén megközelíthető lesz. Megszűnik a szomszédos kerületek közötti elvágó hatás, javul a VI. kerület és a XIII. kerület közötti kapcsolat. Ezt segítik elő az új, keresztirányú gyalogos és kerékpáros kapcsolatok.
  5. Egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig! A rozsdából zöld lesz! A terv új belvárosi zöldfelületet hoz létre, melynek megtervezése során elsődlegesen az AREP Group által jegyzett második helyezett pályamű legjobbnak ítélt parki megoldásaira támaszkodtak. Az új park a Podmaniczky utca mentén fut majd végig, a Városliget és a Nagykörút térségét egy valódi zöldfolyosóként köti össze. A 17 hektáros pihenőterületen a sportolni vágyók számára futókört, több közösségi sportpályát is építenek. A családosokat több korosztályos játszótér várja majd, pelenkázóval felszerelt mosdókkal. Kutyás élményparkot és nagy, zöld pihenőtereket alakítanak ki, új növényzetet ültetnek el. A parkot új épületek szegélyezik majd, ezek Terézváros felé zajvédő falként is funkcionálnak. A vasúti Motorszín ipari műemlék épülete pedig kulturális funkciót kap.
  6. Bezöldül, és egy színvonalas, városi térként születik újjá a Nyugati tér! A Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar. Helyükön egy barátságos zöld tér születik: fákkal és színvonalas utcabútorokkal.
  7. Elbontják a Nagykörút, Váci út és Bajcsy-Zsilinszky út metszéspontjában található autós felüljárót – a belvárosba nem kell autópálya! ♦
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments