Tanári engedetlenség: újabb váci iskolák csatlakoztak a mozgalomhoz

Újabb váci iskolák tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, amivel a pedagógusok a kormány sztrájkot ellehetetlenítő rendelete ellen tiltakoznak. Március 3-án csütörtökön a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola, a Pivár Ignác Iskola és Juhász Gyula Általános Iskola tanári testületének nagyobb része sem vette fel a munkát, majd a Cházár iskola pedagógusainak egy csoportjával közösen nyilvánították ki álláspontjukat.

Mint arról korábban a Váci Napló is beszámolt, a januári kétórás figyelmeztető sztrájk eredménytelensége és a február eleji kormányrendelet után országszerte a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak a pedagógusok. Megmozdulásukkal akarnak kiállni jogaikért és felhívni a társadalom figyelmét az őket ért sérelmekre és az oktatásügy véleményük szerint kedvezőtlen helyzetére. A munkabeszüntetések hulláma pedig Vácot is elérte: múlthéten a Madách Imre Gimnázium tanárai voltak városunkban az elsők, akik úgy döntöttek, hogy az országszerte fellépő kollégáikhoz hasonlóan felemelik a hangjukat és kiállnak egymásért, valamint az alapjogaikért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Emellett az ügy és módszer mellett határozta el magát március 3-án csütörtökön a Juhász Gyula Általános iskola 24 pedagógusa is. Reggel 8-tól 14 óráig szüneteltették az oktatást, illetve a nevelő munkát. A demonstrációban résztvevők az iskolájuk épülete előtt olvasták fel az általuk megfogalmazott nyilatkozatot, hangsúlyozva, hogy egyenként döntöttek arról, hogy egyéb alternatíva híján a polgári engedetlenséget választják az alapjog megnyirbálása miatt.

„Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy akciónk nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem pártokkal, illetve nem irányul sem a diákok sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem pedig iskolánk vezetősége ellen. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk, nemcsak, mint pedagógus, hanem szülő, nagyszülő. Emberi kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvényben foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” – nyilatkozta Szabó Tamás, az intézmény egyik tanára az ESTV híradójának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Ezután a tanítók átvonultak a székesegyház elé, ahol a fogyatékkal élő fiatalok oktatását, nevelését végző váci Cházár András iskola pedagógusai közül 13-an és a Pivár Ignác Iskola képviseletében 6-an csatlakoztak a demonstrációhoz. Majd még aznap a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola tanárai is szolidaritásukat fejezték ki kollégáikkal, akik az elmúlt napokban akcióba kezdtek. Mint a közösségi oldalukon nyilvánosságra hozott bejegyzésükben írják, támogatják őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és abban való részvételének jogával. A közleményhez 32-en is a nevüket adták. (Forrás: ESTV, Fotó: Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments