Tavaszi szél a művházban

Ez most egy különleges tavasz. Tele a világ feszültségekkel. Szerencsére vannak pillanatok, percek, órák, melyek megkínálják az embert: választhatunk. Na nem a közelgő választásokra gondolok. Hanem arra, hogy időnként kizökkenhetünk a napi információ-zuhatag olykor furcsa, nehézkes, nehezen érthető, sűrű szövetéből. Erre kiválóan alkalmas a tavaszi szél az illatokkal, az élettel teli. A tavaszi szelet nem érdekli a napi hírek kavargása, az emberek hiú, önző politikai törekvései. A tavaszban, mint olyanban, nincsenek pártok.  A tavaszi szél csak van, mert ez a természete, a maga sajátos, évmilliós varázslatával.

Remek program meglátogatni a napokban nyílt kiállítást a Madách Imre Művelődési Központ emeleti galériájában. „Tavaszi szél vizet áraszt” címmel nyílt csoportos kiállítás, úgynevezett biennálé a fent nevezett épületben. A biennálé azt jelenti, hogy kétévente ismétlődik a rendezvény. Kétévente kapunk betekintést a váci és Vác környéki alkotók, festők, szobrászok aktuális munkáiba. A Madách Imre Művelődési Központ az idei Váci Tavaszi Fesztivál keretein belül rendezte meg a Tavaszi szél vizet áraszt című programot. Március 11-én este került sor a megnyitóra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, ahogy fogalmazott, ez egy nem amatőr, hanem műkedvelő alkotók seregszemléje. Inotay Gergely alpolgármester vette át a szót. Elmondta, hogy maga is a művészvilágból jött, kórusénekes, amatőr színpadi játékos, ebbéli minőségében az elmúlt évtizedekben nagyon boldog volt, ha a kórust, vagy a színjátszótársulatot, amiben szerepelt, bárhol is befogadták. Ennél nagyobb öröm már csak az volt – ahogy fogalmazott -, ha a közönség szeretetével is találkoztak.

„Ugyanezt a világot látom az önök képeiben, azt a derűt, jókedvű, nem a megélhetés kényszeréből indított művészetet” – mondta az alpolgármester. Véleménye szerint egy profi kiállítás és egy ilyen műkedvelő kiállítás értéke között nincs óriási különbség. Hangsúlyozta, hogy a kiállító alkotók munkái magas színvonalúak, elegánsak, kedves belső világokból fakadó hiteles művek. A mindenkori kultúrpolitikának nem csak a profi, hanem az amatőr művészetet is támogatni kell minden formájában. Vác városa, mint a térség kulturális központja ebben élen kell hogy járjon. – folytatta. Koltai-Dietrich Gábor elmondta, hogy ez már az ötödik ilyen biennálé. A cél most is az volt, hogy egy szép szellős, átlátható kiállítást hozzanak létre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Németh Árpád tanár festőművész megnyitóbeszédében kifejtette, hogy mennyire fontos az élet kibővítése, az élet kiterjesztése, amikor játszik az ember a szépséggel. Hangsúlyozta, hogy más érzelmeivel nem lehet, pénzével nem szabad, sok mindennel lehet játszani, de a szépséggel nem lehet. És ezzel kiteljesedik az ember élete. Erre tettek kísérletet az alkotókkal együtt, hogy ez a kiteljesedés ez létrejöhessen. Megtudtuk, hogy több mint százhúsz alkotás jött össze, a falakon, tárlókban hatvannégy alkotás tekinthető meg. A kiállítók között vannak kezdők, vannak rutinosabbak, akik már többször állítottak ki és vannak, akik iskolákban, szakkörökben képezték magukat, tehát más-más rutinnal került ide a jelentkezők köre. A falakon láthatunk jónéhány tájábrázolást, portrét, vagy éppen szabad úgynevezett kompozíciót. Németh Árpád elmondta: a tájábrázolás jobban megengedi, hogy az alkotó jószándéka, ösztönös szépérzéke, szépiránti vonzalma, kiteljesedjen a képen. Az alak, vagy a portré nehezebb  műfaj. Hiszen ragaszkodni kel a modellhez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Németh Árpád aláhúzta, hogy ami uralja a kiállított képeket, tehát az alkotókat, az az érzelem. A kedvtelés. Hogy kedvvel, örömmel készítette a művet. Nem akart semmi különösebbet, hanem csak a saját örömét lelte a munkában. Nem is gondolt arra, hogy közönség elé kerül. Nem. Hanem csak az ő jó érzése átkerüljön a megfelelő felületre. Németh Árpád méltatta a műveket, reményét fejezte ki, hogy a hasonló biennálék, még hosszú éveken át megrendezésre kerüljenek. Díjazottak is voltak. Három alkotó vásárlási utalványt nyert az egyik ismert művészellátó bolt jóvoltából, mások pedig önálló kiállítási lehetőséget a művelődési házban. A díjakat Laczi Sarolta igazgató adta át. A kiállítás április végéig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments