Új gyümölcsfeldolgozó üzemet kapott a kismarosi ciszterci nővérek monostora

Átadták a ciszterci nővérek Boldogasszony monostorának új kismarosi gyümölcsfeldolgozó üzemét március 7-én. A manufaktúra küldetése kettős: segítséget nyújt a környéken élő kistermelőknek az alapanyagul szolgáló gyümölcs felvásárlásával és egyben a termelésen és értékesítés keresztül hozzájárul a nővérek önfenntartásához. Az átadáson jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót – írja a vaciegyhazmegye.hu.

A kismarosi ciszterci Boldogasszony monostor szerzetesei a 90-es évek végén kezdtek el a monostor környezetében termett ribizliből lekvárt készíteni, először csak saját fogyasztásra. 2003-tól nagyobb mennyiségben vásároltak fel bodzát és főleg piros bogyós gyümölcsöket a környékükön élő kistermelőktől kölcsönös segítségnyújtási céllal. A szörpök, lekvárok, ivólevek és teák előállítása hamarosan üzemi körülmények közé került szolgálva a monostor megélhetését, de teljesítve a közvetett evangelizációs küldetést is, amelyet a szerzetesek magukénak vallanak: munkájukon és a termékeken keresztül Isten szépségét és jóságát hírül adni a világnak. A ciszterci rend tagjai hagyományosan mezőgazdasági munkát végeztek évszázadok óta, ezért a kismarosi nővérektől sem állt távol ez a feladat. Egészséges alapanyagokat dolgoznak fel, kímélő technológiával, tartósítószerek nélkül és figyelnek arra is, hogy a csomagolás esztétikus legyen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A most átadott üzem alapkövét 2018-ban tették le, több mint 350 millió forintos állami támogatásból épült meg három ütemben. A korszerű manufaktúra létesítésével kevesebb idő alatt, jobb minőségben, modern gépek segítségével tudják folytatni a tevékenységet. Az üzem éves termelése a tervek szerint és a próbaidő tapasztalatai alapján közel 10 t/év lehet. A gépek karbantartása és szállítási feladatok kivételével minden munkafolyamatot a nővérek végeznek mindennapi életük részeként. A termékeket egyházi központokban, látogatóközpontok ajándéküzleteiben, néhány piacon, vásárcsarnokban tudják értékesíteni.

Az átadáson jelen volt és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót. Ezt követően a vendégek üzembejáráson ismerkedtek meg a munkafolyamatokkal. A gépek mellett kiállított tablók a kezdetektől a mai állapotig kísérik végig a manufaktúra fejlődést. (Fotó: MTI/Mohai Balázs) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments