Új tornatermet, aulát és tankonyhát kap a váci Bernáth Kálmán középiskola

Másfél milliárdos állami támogatással kibővítik a Bernáth Kálmán Református Gimnázium és Szakképző Iskolát. Az egyházi fenntartású intézményben így több közösségi terület lesz és a tanórákat is kényelmesebben, szakszerűbben tudják majd megtartani.

Minden Szérűskertben tanuló diák, illetve itt tanító tanár jól ismeri a testnevelés órák körüli problémás szituációt. Lényegében folyamatos küzdelem megy azért, hogy éppen ki használhassa Vác sportcsarnokát a tanórák, edzések megtartásához. Két iskola, illetve több sportegyesület is rendszeresen igénybe venné a létesítmény szolgáltatásait és akkor még nem is beszéltünk az egyéb sport- vagy városi rendezvényekről, amiket szintén itt a legcélszerűbb megszervezni. Az évek során az intézményvezetők, valamint az oktatók többször jelezték már, hogy megoldást kellene találni erre a helyzetre. Szükségük lenne egy saját tornateremre vagy valami más alternatívára ahhoz, hogy szakszerűbben és kényelmesebben le lehessen bonyolítani a foglalkozásokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

De most úgy tűnik a Bernáth Kálmán Református Gimnázium és Szakképző Iskola vezetése megoldást talált erre az állapotra. A kereskedelmi és vendéglátóipari képzést is nyújtó, a református egyházmegye igazgatása alatt működő középiskola a testnevelés órák körüli nehézségek mellett már régóta küzdött az étkezde, a fejlett tankonyha vagy éppen a közösségi terek hiányával. Így nagy örömmel jelentették be a héten az épületük bővítését, amivel mindezeket orvosolni tudják majd.

„Ezért fordult az egyházmegye egy támogatási igénnyel a kormányzathoz, ami úgy döntött, hogy egy másfél milliárd forintos támogatást nyújt ahhoz, hogy a terveket meg lehessen valósítani. Ez három részletben érkezik: az első már tavaly megérkezett, a második idén, míg a harmadik jövőre esedékes. Ebből már el is készültek az első látványtervek” – mondta Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amin a nyilvánosság előtt is feltárták milyen elképzelések mentén képzelik el a fejlesztéseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Arról pedig, hogy mégis milyen terveket dolgoztak ki és hogy ez pontosan mit is fog jelenteni az intézmény diákságának Nyilas Zoltán az Északpesti Egyházmegye esperese számolt be.

„Régóta nagy kérdésünk és kérésünk az, hogy hol tudnánk összegyűlni akár csak egy szülői értekezletre, hol tudnánk megtartani a tornaóráinkat. De a kormány 2020 decemberében úgy döntött, hogy a mi elképzeléseinket, terveinket támogatja. Ezért fejlesztési programot indítottunk. Reménységünk szerint néhány nap múlva lezárul a tervezői beszerzésre kiírt felhívásunk és megindulhat az épület bővítésének a tervezése. Jövőhét közepére várható ennek az eredményhirdetése” – jelentette be az esperes.

Mint elmondta, a mostani főbejárat előtti területre képzelte el a tanulmánytervek készítője a középiskola új auláját, amely több funkciót látna el. Itt a fiatalok vagy akár 100-150 ember is tud majd találkozni, illetve összegyűlni. Egyik fele egy étkező lenne, míg egy átkötőépületen keresztül a főzőkonyhát lehet majd elérni. De elterveztek egy úgy nevezett „B típusú” tornatermet, valamint egyéb kültéri sportolási lehetőséget biztosító pályát is. A beruházás hasznos alapterülete várhatóan 2200 m2, amiből 800 m2 lesz a külső rész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

De az intézmény előtt elterülő füves placcot se hagynák kihasználatlanul. Egy olyan ápolt zöld területet képzeltek itt el, ami elválasztva az ő felelősségi határukat, szintén sportolási vagy találkozási lehetőséget jelenthet a jövőben a diákoknak a szabadidejükben. Reményeik szerint idén elkészülnek a tervek, jövő tavasszal pedig elfogják kezdeni az építési munkákat, amik körülbelül háromnegyed évet fognak igénybe venni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments