Vác jövője – béke és haladás

Matkovich Ilona polgármestert az idei tervekről, fejlesztésekről az elmúlt időszak történéseiről és a programokról kérdeztük.

Mit gondol a mostani háborús időkben a békességteremtésről, amit meghirdetett a városban a megválasztásakor?

A háború most túl közel van, és bennem is, mint mindenkiben megnőtt a feszültség, az aggodalom a jövőnk miatt. Ugyanakkor kitartok amellett, hogy békességre és erős helyi közösségekre van szükség. Így könnyebben vészeljük át a megpróbáltatásokat. Ezért fontos a család, az iskola, a munkahely, és minden városi, civil közösség összekapaszkodása. Gondoljon bele, ha nem alakult volna ki a pandémia időszakában a bizalom az önkormányzat és a lakosság jelentős része között, akkor hogyan tudtunk volna gyors segítséget nyújtani a rászorulóknak? És hogyan tudnánk most a hozzánk forduló kárpátaljai magyar családoknak segíteni? Olyan gyorsan, mintha nem is váratlanul tört volna ránk a háború.

Sok váratlan kihívással kellett szembenéznie az elmúlt két és fél évében. Jól viseli?

Meglepően jól. Be tudom osztani az energiámat, és sosem tévesztem szem elől a fő irányt.

Mi a fő irány?

A város modernizálása. A 2019-es győzelem rengeteg lehetőséget adott, és én nagyon szeretek ezzel a csapattal dolgozni.

Nem érzi hátrányát, hogy az ön személyében nő lett egy ekkora város vezetője? Ez még szokatlan a magyar politikában.

Valóban nem gyakori a női városvezető. A kevés számú polgármesternő talán ezért is kapaszkodott össze a kezdettől fogva, egymást segítve. Meggyőződésem, ha a politikát nők és férfiak együtt csinálják, akkor látják át a társadalmi problémák legszélesebb skáláját.

Említette, hogy jó a csapata. Ennek ellenére több képviselőről kerültek elő meglepő dolgok a múltból. Ez nem zavarja önt?

Nagyon fontos, hogy az ember megőrizze a józanságát, amely képessé tesz bennünket arra, hogy megszabjuk a kereteket. Mi tartozik bele az én felelősségi körömbe, mi nem? Elsődleges számomra a közpénzzel való felelős gazdálkodás. 2019. októberében meghirdettük az önkormányzatnál a zéró korrupciót. Ebben mindenki partner, és eredményesen teszi a dolgát: a képviselőink előkészítenek rendeleteket, járják a körzetüket, és elhozzák a testületbe az ottaniak igényeit. Ez a mi közös nevezőnk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Milyen eredményeket értek el tavaly?

Tavaly már elindultunk felfelé a mélyből, és olyan beruházásaink voltak, mint a Liget melletti bringapálya, a Csónakház kivitelezése. Munkagépeket vásároltunk, létrehoztuk a Sajdik gyűjtemény méltó otthonát, Kolodko szobrokat vásároltunk, utakat aszfaltoztunk. Mindezeknél a lehető legjobban igyekeztünk felhasználni a köz pénzét. A Budapesti főút teljes egészében önkormányzati beruházás, de a Horgásztói út kb. egynegyedét az ottani lakók pótolták ki. Elkészült, közbenjárásunkra a Felső-Törökhegyi út aszfaltozása is, ott a társasházakat építő beruházóval egyeztünk meg. Régóta igényelte a lakosság a Kosdi úti gyalogátkelők kialakítását, az is elkészült.

Zéró korrupciót említett, eközben az ellenzéki oldalon ülő képviselők, valamint a jelenlegi országgyűlési képviselőhöz köthető sajtó folyamatosan korrupcióról beszél önökkel kapcsolatban, pl. a Kosdi úti zebrával kapcsolatban is.

Rengeteg közpénzt költenek a lejáratásunkra, és hiába vesztenek el pereket, akkor is folytatják a karaktergyilkossági kísérleteket. Sajnálatos, hogy úgy néz ki, mintha mást nem is tudnának adni Vácnak. A Kosdi úti gyalogosátkelők kivitelezésének anyaga bármikor megtekinthető, átszámolható. Hozzáteszem, háromszor írtuk ki, mire lett rá vállalkozó. Nekünk ott a kivitelezés minőségével volt problémánk. A vállalkozónak több mindent javítani kellett, de megvallom, utána sem voltunk tökéletesen elégedettek. Mindenesetre, ebből levontuk a szükséges tanulságot.

Nemrég Szádóczky Imre a Váci Fidesz elnöke egy ember-nagyságú Hadházy figurával leplezte le a Radnóti buszmegálló korrupciós ügyét.

Arról az aktivistáról beszélünk, aki talán az egyik szereplője volt az országos hírnévre szert tett „egyszerűen senkik vagytok” váci videónak?

Igen, róla kérdezek.

Nem ismerem az urat, és nem akarok udvariatlan lenni, de ha ilyet mondott, akkor talán nem ő a legélesebb kés a Fidesz fiókjában. Ha nem a papírmaséból készült Hadházyt kérdezi meg, hanem bárkit, aki tud válaszolni, hogy egyáltalán felmerült-e a korrupció gyanúja a Radnóti úti buszmegállóval kapcsolatban, akkor egyszerű „nem” lett volna az illetékes válasza. Ez a beruházás, amiről beszélnek, és amit csaknem befejezettnek kiáltanak ki, nem is szerepel az idei költségvetésben, mert jobb megoldást találtunk. Meg kéne ismerni a tényeket, de hát azzal munka van! Hozzáteszem, egyetlen ügyben sem marasztaltak el az elmúlt két és fél évben, pedig sorra készülnek a feljelentések ellenünk, de nem bánom, legalább bírósági ítéletünk is lesz róla, hogy az igazat mondjuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Nem tart attól, hogy sokan elhiszik, ami megjelenik önökről?

Van erre emberünk, neki kell követni a híreket, és foglalkozni vele, ha szükséges. A képviselőinkre rengeteg feladat hárul, nem szeretném, ha ilyesmivel túl sok idejük menne el. Természetesen nem akarok kitérni a felelősség elől, ha bármilyen kétség felmerül, megvizsgáljuk, de az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Azért van egy sajátos bája annak, hogy a bizonyítottan közpénzlopásra épült rendszer emberei ordítanak korrupciót. Ez gondolom, figyelemelterelésre van náluk kitalálva.

Korábban panaszkodott, hogy ellenzéki városként nem nyernek pályázati pénzt.

Csak megállapítottam a tényt. Hozzáteszem, sosem tekintettem magunkat ellenzéki városnak. Egy város vagyunk Magyarországon. Habár igyekeztem Rétvári Bencével kiépíteni konstruktív viszonyt a város érdekében, most már tudom, ez csak idealizmus volt a részemről. Akinek a politikai karrier az első, az a politikai karrierjével foglalkozik, akár egy várost is beáldozva.

Mire gondol pontosan?

Sokszor közel voltam hozzá, hogy elmondjak néhány egészen durva esetet, de a pozíciómból adódóan nem lenne helyes ezekről beszélnem. Most a kampányidőszakban annyit elárulhatok, Inotay Gergely személyét és munkáját ismerve, benne látom a garanciát, hogy Vác érdekei előtérbe kerüljenek a Parlamentben. Azonban nekem városvezetőként a mindenkori országgyűlési képviselővel kell együtt dolgozni a város érdekében.

Idén milyen beruházásokat terveznek?

Idén százmilliós nagyságrendben újítunk fel játszótereket, a Rádi út (képünkön) egy hosszú szakasza végre használhatóvá válik, parkolókat építünk, óvodákat, bölcsődéket újítunk fel, elindul végre a Szent István tér átépítése, új önkormányzati lakások épülnek. Emellett folytatódik a főtéri épületek renoválása, amelyek egyben valódi funkciót is kapnak. Persze, ehhez nagy szükség volna arra a négymilliárd forintra, amelyet a kormány megítélt Vácnak, de valamiért nem juthattunk hozzá az elmúlt két és fél évben. A járóbeteg szakrendelő megépítése is várat magára, az is nagyon fontos volna, nem csak a városnak, de a környékbelieknek is. A művelődési központ annyira korszerűtlen, hogy azt csak egy állami pályázat segítségével tudnánk felújítani. Amire nem jut pénz, arra pályázunk. Hátha, egyszer nyerünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Mely fejlesztés a legfontosabb?

Amikor az ovikban járok, azt mondom, itt azonnali felújítás kell. Amikor a játszótéren vagyok, ugyanezt gondolom, amikor zötykölődöm egy kátyús úton, rögtön utat újítanék fel, amikor elesett emberek fordulnak hozzám, lakást építenék nekik. De be kell látni, nincs mindenre lehetőségem. Kötött költségvetésből dolgozunk, még ha igyekszünk is a lehető legjobban felhasználni minden forintot. Az infláció elszabadulása, az iskolai, óvodai étkezés alapanyagainak áremelkedése, a háborús menekültek segítése, a megemelkedett közüzemi díjak és benzinár, a kormányzati elvonások, mind csökkentik a felújításra költhető pénzünket. A ránk maradt évi 53 milliós hiteltörlesztésről most nem is beszélek.

Lesz-e idén olyan program, amely nagyon közel áll a szívéhez?

Idén májusban megemlékezünk Mária Terézia születésének 305. évfordulójáról és a nevezetes császári látogatásról. Ez alkalomból Habsburg Eilika lesz a díszvendég, és számos gyermek- és felnőtt művészeti programot szervezünk. Ami a legfontosabb, hogy ezzel a programmal is közelebb hozzuk az itt élő embereket a város történelméhez. A Széchenyi utcában és a főtéren is készülünk meglepetéssel ebből az alkalomból. Kevésbé izgalmas, de legalább olyan fontos a március 26-ára és április 9-re tervezett közösségi szemétszedés, amelyre várjuk a város apraját-nagyját.

Meg tud nevezni egyetlen, legfontosabb célt ebben az évben?

Elkerülni a háborút, és minél előbbre jutni a város építésében.

Sok sikert kívánok Önnek ehhez! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments