VÁLASZTÁS 2022: Sarantis Mantzourakis hisz a változásban

Sarantis Mantzourakis neve ötödikként kerül fel a szavazólistára. A Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke változást szeretne, ezért indult el az országgyűlési választáson a Megoldás Mozgalom színeiben.

Önt inkább úgy ismerik, mint egy görög előadóművészt, a váci nemzetiségi önkormányzat elnökét. Miért döntött mégis most a politikai vonal mellett?

Nagyon régóta foglalkoztat a politika, mert döntésben vagyunk. Tehát minden polgárnak van egy kis része ebben a választásban, ki így, ki úgy, ki az egyik oldalon, ki a másik oldalon, és úgy gondoltam, hogy itt, most meg kell tennünk azt a lépést, hogy minél több változást tudjunk behozni a palettára. Ez volt az egyik, a másik pedig az, hogy A MEGOLDÁS MOZGALOM olyan programot tett le az asztalra, amellyel teljes mértékben tudok azonosulni a jövőben. Az ember ilyenkor elgondolkodik azon magában, hogy nem csak magának, magáról dönt, hanem a jövő generációjának életéről is.

A Megoldás Mozgalom színeiben indul. Kapott a facebookon kritikát emiatt. Ez, hogy érintette Önt?

Sokat gondolkoztam ezen, és egyre inkább megfogalmazódott bennem egy gondolat, amelyet éveken keresztül dédelgettem, amelyről elmondtam a véleményemet, hogy miért is. A demokráciának van egy alapeleme, hogy minél többen vagyunk, annál többfelé tudunk orientálódni, annál többet tudunk beadni a közösbe, annál színesebb megoldásokat tudunk adni a problémákra. Ez a mai választási rendszer sajnos egyoldalú, ezt szeretnénk mi egy picit megváltoztatni, ösztökélni, és szeretném azt, hogy tudjunk dönteni. Én nem mások ellen indultam el – mint ahogy ezt a kritikát megkaptam -, hanem mások mellett. Mit is teszünk ezért? Ne felejtsük el, hogy ezen a választáson elindult 42 párt. Akkor mindegyiket pellengérre lehetne állítani, de mi, a mozgalom meg tudtuk azt tenni, hogy közel 100 egyéni választókerületbe bejutva, megpróbáljuk azt megtenni, hogy akár a mérleg nyelve lehessünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Fontosnak tartom elmondani, hogy a Megoldás Mozgalom nem Gattyán György pártja, bár ő az alapító, ez civil honfitársaink pártja, mérsékelten szabadelvű, és ehhez az elvhez tartjuk is magunkat.

Itt valódi közösség alakult ki, és mi, akik hivatalosan is jelöltté váltunk, valódi értékek és elköteleződés mellett olyan társakkal képviseljük az embereket, akik tettünk, teszünk a magunk módján, legjobb tudásunk szerint. Nem mindenki politikus, vannak közöttünk ügyvédek, közszereplők, művészek, sportolók, vállalkozók, de az közös az értékrendünk, a gondolkodásunk, és az, hogy jobbá akarjuk tenni hazánkat; ebben vagyunk mi mások, és mindegyikünk talált valamit a programban, amit szeretne tovább vinni, újítani.

Nem kormányt akarunk állítani, hanem szeretnénk bejutni a Parlamentbe és tenni ezért az országért. Mit szeretnénk? Működő, modern államot, élhető, szerethető Magyarországot, amelynek alapja a transzparencián alapuló gazdaság és államműködés. Kizárni olyan korrupciós dolgokat, amelyek a mai napig, 32 évvel a rendszerváltás után már nem lehetnének. Egy olyan államot szeretnénk, ahol már nem azon gondolkodunk, hogy funkcionáljon, hanem tudjuk, hogy működik, mert mögöttünk az ország és polgártársaink. Nekünk már csak azzal kell foglalkoznunk, hogy biztonságban és jólétben élünk, dolgozunk és neveljük a gyerekeket. Ebben az államban nagyon sok minden benne van, mindenkinek szabad a véleményét elmondani, ötletét megvalósítani. Szomorú vagyok, mert azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig ugyanabban a pocsolyában taposunk és nem tudtunk kilépni dolgokból. Bár fejlődünk, valamennyire haladunk is, de még mindig el vagyunk maradva az európai fejlett országokhoz képest, és ezeken már túl kellett volna lépni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Milyen terveik vannak? Mi lenne az első probléma, amit ebben a körzetbe elsőként Ön szerint orvosolni, javítani kellene?

Pest megye 4-es választókerületében 32 település van. Kiemelt feladat, hogy ez a körzet jól működjön, megkapja azokat a prioritásokat, és impulzusokat, amelyekre szüksége van. Tudnunk kell, hogy ennek a körzetnek Vác a tüdeje, a szíve, a lelke, ezt a várost kell élhetőbbé és vonzóvá kell tenni mind az idősebbek, mind a fiatalok számára egyaránt. A legfontosabb a város lakhatósága, munkahelyteremtés, a megfelelő városi közbiztonság, a fővárosba ingázás kérdése, ami annyit jelent, hogy ez a város egy gyöngyszem legyen, olyan, amilyennek szeretnénk látni.

Tudjuk, hogy melyek azok a problémák, köztük a turizmus, az egészségügy, a közlekedés, az oktatás fontos kérdései, amelyeket minél hamarabb rendezni kell.

Látván azt, hogy nagyon sok fiatal jön ide, az oktatás színvonalát meg kell tartani, vonzóvá és értékessé tenni, hogy minél többen jöjjenek ide tanulni. Legyen az oktatás egy prioritás ebben a városban, ezt folytatni kell, hiszen a fiatalokban van a jövő. Ha mi adunk perspektívát a fiataloknak, akkor itthon maradnak, tanulnak, dolgoznak, a térségben alapozzák meg a jövőjüket.

A másik a munkahelyteremtés, amely összefügg azzal, hogy az emberek helyben tudjanak dolgozni, vállalkozni. Például, ha Vác is tudna fejleszteni – és ez nemcsak Vácra vonatkozik, hanem a választókerületre is vonatkozik -, munkahelyek jöhetnek létre, és ez szorosan összekapcsolódhat Budapesttel is. Ennek egyik sarkalatos pontja a Samsung Gödre telepítése, amely máig tisztázatlan. Ebben az ügyben kezdeményezem, hogy megkérdezzük az embereket, mert nem elég, hogy döntünk anyagi oldalról, ne felejtsük el, hogy ők élnek itt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Nagyon fontos, hogy az egészségügyet rendbe tegyük, kezdve a váci rendelőintézettel, amelyet már illett volna rendbe tenni, ez egy nagyon fontos prioritás.

Tehát sok olyan feladatunk van, amely a városban szükséges, amelyeket hazaszerető lokálpatriótaként kötelességünk is megtenni. Ehhez kell az, hogy felhatalmazzuk az embereket, az itt lakókat, ne a politika döntsön, hanem a cél, az érdek, hogy számukra mi a jó.
Az olyan városok, ahol megtörténnek a fejlesztések, és bízom benne, hogy Vác is hamarosan közéjük tartozik, mennyivel kényelmesebb életet tudnak biztosítani, hiszen minden adott: kórház, orvosi rendelő, iskola, óvoda, bölcsőde és egyéb fejlesztések, amelyeket az adórendszerrel, a helyi vállalkozások támogatásával tudunk ösztönözni. Tudjuk, hogy a pandémia miatt mekkora áldozatot hoztak az emberek, most pedig a háborúval kell szembenéznünk. Ezt is rendbe kell tenni, felelősséget kell vállalnunk a dolgokért.

A környező településekre is vannak tervei?

A környező települések polgármestereivel is felvettük a kapcsolatot, tőlük nagyon sok információt kapunk, hogy miben tudunk együtt gondolkodni, miben tudunk fejleszteni. Harminckét település összefogásával, félretéve, hogy jobb vagy baloldali, tudjuk csak a térség fejlődését elősegíteni.

Más jelöltek kampányolnak és találkoznak emberekkel, utcafórumokat tartanak. Tervez Ön is ilyeneket, találkozhatnak-e Önnel valahol a váciak?

Természetesen. Február folyamán már elkezdtem látogatni a régiót, a településeket, beszélgetni, meghallgatni az emberek problémáit, és a továbbiakban is folytatni fogom ezt a munkát. Büszke vagyok arra, hogy az itt élő emberek bizalmat szavaztak számomra, bátran osztják meg velem örömüket, bánatukat, szívesen kérdeznek és kérnek segítséget ügyes-bajos dolgaik megoldásához. (politikai hirdetés) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments