A hosszú hétvégén megnyitja kapuit a TulipGarden Dunakanyar

Megnyílik Cselőtepusztán a TulipGarden Dunakanyar. Nagypénteken színes programokkal, élményfotózási lehetőségekkel, kézműves termékekkel és 30 000 elültetett tulipánnal várnak minden érdeklődőt. Az országszerte 13 kerttel rendelkező vállalkozás új dunakanyari helyszínének a megnyitásáról és a franchise különlegességeiről Komáromi Alexandrával és Mátrai Zoltánnal beszélgettünk.

Manapság gyakran megtréfál minket az időjárás és egyre kevésbé bízhatunk az adott évszakokhoz társított ismereteinkben. E hónap elején is hiába láttuk az április feliratot a naptárunkra nézve, ha az ablakon tekintettünk ki, hóesésre és fehér tetőkre lehettünk figyelmesek. Kicsit tovább kellett idén várnunk a jól megszokott tavaszias viszonyokra, amikor a tél után végre egyre melegebb hőmérsékletet mutatnak a hőmérők és kinn is újjáéled a természet. Talán ezek a hetek azok, amik a legideálisabbak a túrák, a szabadtéri családi vagy baráti összejövetelek megszervezéséhez, esetleg a kert idei gondozásának a megkezdéséhez. Ha valaki ezekhez hasonló programot keresgél, annak van egy ideális tippünk a közelgő hosszú hétvégére. Április 15-én, azaz Nagypénteken nyitja meg kapuit a Vác és Kosd közötti Cselőtepusztán a TulipGarden Dunakanyar.

A térség új tulipánkertjének a vezetőjétől, Komáromi Alexandrától, valamint a franchise tulajdonosától, Mátrai Zoltántól megtudtuk, hogy egy nagyszabású projektnek beszélhetünk az egyik újabb állomásáról, hiszen ez egy négyéves vállalkozás, aminek a keretében immáron országszerte 13 kertben sétálgathatunk tengernyi virág között. Nem véletlen, hogy éppen a tulipánt választották. Mint ahogyan ők is elmondták, ez a növény a magyar néphagyománynak az egyik régi eleme, ami szervesen kötődik nem csak a népművészet számos ágához, hanem Hazánkban nagyon sok ember kedvenc virága is. Szerinte a magyar kertek elképzelhetetlenek szebbnél szebb tulipánok nélkül, melyek sokszor meglepetésszerűen nyílnak az udvarokban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

„Az induló ötlet Szőlősgyörökön fogant meg, amikor az alapítók tulipánrajongóként a saját kertjükbe ültettek 30.000 hagymát és baráti körben nagyon nagy rajongással fogadták a látványt. Ezt követte a rajongáson túl egy szakmai megközelítés, miszerint a termesztést az agrárszakma igényessége szerint kell végezni. Ültetőgéppel, nagy fajtaválasztékkal, növényvédelemmel, növénytáplálással. A látványos sikereket további kertek jelentkezése követte, mely jelenleg 13 darabot jelent összesen. Azt szeretnénk, hogy ami nekünk a szenvedélyünk, az sok örömet okozhasson másoknak is” – fogalmazott Mátrai Zoltán.

De természetesen az így létesülő kertek nem költői káoszban, hanem egy jól szervezett franchise keretein belül nyílnak meg. Azonos arculat, módszer, technológia, kommunikáció és sok-sok azonos emléktárgy teszi jól követhetővé a TulipGarden rendszerét. Valószínűleg mindezek is közrejátszottak abban, hogy itt a Dunakanyarban is terjeszkedni kezdtek. A kert tulajdonosai már eleve virágfarm tulajdonosok voltak jelentős Jácint, Nárcisz, Pünkösdirózsa, Bazsarózsa állománnyal. De hogy még színesebbé tegyék a palettát, úgy döntöttek, csatlakoznak ehhez a csapathoz és tulipánokkal bővülnek tovább. Azonban mindezt a Vác és Kosd között elterülő Cselőtepusztán teszik meg, ami első hallásra talán keveseknek lehet ismerős helyszín és utána kell nézni, ha pontosan tudni szeretnénk merre találjuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

„Így igaz, nem volt egy közismert látogatóhely eddig. Budapesttől 20-25 percre, az M0-ás majd az M2-es autóút igénybevételével Vác irányába juthatnak el hozzánk leghamarabb a látogatók. Fontos szempont volt, hogy könnyedén megközelíthető legyen. Így ez a terület bizonyult a legmegfelelőbbnek, hiszen 2 percre van az autópályától és Váctól. Nem utolsó sorban pedig a kertet körülvevő területen gazdálkodik a család többi tagja” – osztotta meg velünk Komáromi Alexandra.

Tulipánjaik szabadföldben vannak, így nagyon kitett a növekedésük és a virágzásuk az időjárásnak. Idén pedig egy száraz évkezdéssel indultunk, majd hosszabban tartó hideget kaptak a virágok, kevés napsütéssel. Mindez egy későbbi virágzást eredményezett, ezért van az, hogy csak húsvét előtt tudják fogadni látogatóikat, hiszen nekik is az az érdekük, hogy biztosan csodás virágokban gyönyörködhessünk. A TulipGarden Dunakanyar kertben 30.000 hagymának várják virágzását 15 féle színben. Ez hatalmas számnak tűnhet egy olyan ember számára, aki nem mozog otthonosan ezen a területen. Szóval felmerül a kérdés: vajon szokványos az, hogy ilyen mennyiségben borítanak be egy ekkora területet tulipánnal vagy ez ennek a kezdeményezésnek a jellegzetessége?

„Sem a mennyiség, sem a technológia nem szokványos, de maga a TulipGarden kertek kialakítása sem az. A nagy mennyiség szép összhatást biztosít. Fontos ez nem csak az érzéki meglepetéshez, amit az idelátogató megélhet, hanem a technológia része is, hogy mintegy 100 db/m2 sűrűségben ültetünk. Ilyen ez Hollandiában is, ahonnan a modernkori tulipántermesztés indult. Kezdeményezésünk, a TulipGarden kertek rendszere mind rengeteg virággal várja látogatóit. A kertekben, így a mi kertünkben is 30.000 tulipán fog virágozni. Cselőtepuszta határában, csodás fotókat is lehet majd készíteni a nagymennyiségű tulipánról, így ez a szép, maradandó élmény nem csak az emlékekben, de a fotókon is megőrizhető lesz majd.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Ráadásul nem csak nézelődni lehet, hanem virágot is szedhetnek majd a látogatók. A tulipánt 250, a jácintot 350, míg a nárciszt 200 forintért szüretelhetik szálanként. De fontos, hogy nem akárhogyan. Alexandra felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy a növényeket csak az alsó levélzetük felett szabad levágni metszőolló segítségével. Tilos máshol levágni vagy letörni! Ha valaki kihúzza szárastól a virágot, azzal megsérti a virághagymát és soha többet nem fog virágozni. Kitépik ezzel a virág szívét, ami következményeket von maga után! Viszont, ha mindenki a szabályok szerint jár el, egy kellemes időtöltésben lehet részük a megnyitón. Erről a szervezők is gondoskodnak.

„Rengeteg színes programmal és élményfotózási lehetőségek kialakításával várunk mindenkit: állatsimogatóval, Nagyi titkai kézműves termékekkel, kreatív kézműves sarokkal, gyerkőcöknek, nagycsaládosoknak mini játszótérrel. Lesz lehetőség helyben készített ételek fogyasztására is, melyeket szalmabálákon megpihenve fogyaszthatnak el, illetve töltődhetnek fel a természet csodás pompájában akár egy piknik keretén belül is.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments