A város zöldítéséért született társadalmi összefogás

Városszerte 100 facsemetét ültettek el a Föld Napján társadalmi összefogással. A Vácon működő Éltex Kft, a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesülettel, Vác Város Önkormányzatával, valamint váci diákokkal karöltve tett a város zöldítéséért pénteken és szombaton – írja a vac.hu.

Az egyeztetések a fajokról és a helyszínekről már ősszel megkezdődtek, mivel nem invazív fajokat, hanem őshonos fákat szerettek volna ültetni. Ekkor határozták meg a helyszíneket is. A munkában pedig végül a Váci SzC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola diákjai segítettek 1 Madáchos és 1 Piarista társukkal kiegészülve. De mint a környezetvédő egyesület Facebook bejegyzéséből is kiderül, sok felnőtt önkéntes, városi dolgozó és természetesen az Éltex munkatársai is kivették a részüket a tevékenységből. A kezdeményezés megvalósításához szintén nagyban hozzájárult még Vác Város Önkormányzata, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. és a Lingvay pincészet.


„Igyekszünk a lakosságot bevonni a gondozásba. Sok helyen, amikor kiásásra kerültek a fák helyei, az ott lakók jelezték, hogy szívesen gondozzák a növényeket. Sőt többen meg is kerestek minket, hogy ha legközelebb lesz ilyen akció, az ő házuk elé is ültessünk fát” – mondta a vac.hu-nak Szalóki Margit, az egyesület tagja.

A társadalmi felelősségvállalás fontos mindegyik szereplő számára. Ezért is vonták be az ültetésbe a lakosságot és az iskolákat is. Negyven középiskolás diák segített a munkában, de egy helyi vállalkozó szintén önként vállalta, hogy több helyen kialakítja a gödröket.

Vadgesztenyéket, fűzfákat, gömbkőriseket, gömbjuhart ültettek el több helyszínen: a mélygarázs felszínén, a Kossuth, a Piarista és a Farkasfalvi utcákban, a Liszt Ferenc sétányon pótolták a kipusztult gesztenyefákat, míg a Dózsa György úton a kipusztult gömbfákat, valamint a Lehotka parkban fűzfákat ültettek.

„Stílszerűen a Föld Napjához kötődően 100 facsemetét ültetünk, amelyet felajánlásként kapott az önkormányzat. A 2020-as évben már volt egy nagy faültetési program a ligeti tó körül, majd a Ligetben is fásítottunk. Most ezzel a programmal szeretnénk tovább haladni” – mondta a helyszínen Inotay Gergely alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

Az akció után több beültetett fa tövéhez évelő virágokat is ültettek az adott környékek lakói, ezzel szintén tovább zöldítve, illetve szépítve a várost. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments