A város zöldítéséért született társadalmi összefogás

Városszerte 100 facsemetét ültettek el a Föld Napján társadalmi összefogással. A Vácon működő Éltex Kft, a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesülettel, Vác Város Önkormányzatával, valamint váci diákokkal karöltve tett a város zöldítéséért pénteken és szombaton – írja a vac.hu.

Az egyeztetések a fajokról és a helyszínekről már ősszel megkezdődtek, mivel nem invazív fajokat, hanem őshonos fákat szerettek volna ültetni. Ekkor határozták meg a helyszíneket is. A munkában pedig végül a Váci SzC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola diákjai segítettek 1 Madáchos és 1 Piarista társukkal kiegészülve. De mint a környezetvédő egyesület Facebook bejegyzéséből is kiderül, sok felnőtt önkéntes, városi dolgozó és természetesen az Éltex munkatársai is kivették a részüket a tevékenységből. A kezdeményezés megvalósításához szintén nagyban hozzájárult még Vác Város Önkormányzata, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. és a Lingvay pincészet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

„Igyekszünk a lakosságot bevonni a gondozásba. Sok helyen, amikor kiásásra kerültek a fák helyei, az ott lakók jelezték, hogy szívesen gondozzák a növényeket. Sőt többen meg is kerestek minket, hogy ha legközelebb lesz ilyen akció, az ő házuk elé is ültessünk fát” – mondta a vac.hu-nak Szalóki Margit, az egyesület tagja.

A társadalmi felelősségvállalás fontos mindegyik szereplő számára. Ezért is vonták be az ültetésbe a lakosságot és az iskolákat is. Negyven középiskolás diák segített a munkában, de egy helyi vállalkozó szintén önként vállalta, hogy több helyen kialakítja a gödröket.

Vadgesztenyéket, fűzfákat, gömbkőriseket, gömbjuhart ültettek el több helyszínen: a mélygarázs felszínén, a Kossuth, a Piarista és a Farkasfalvi utcákban, a Liszt Ferenc sétányon pótolták a kipusztult gesztenyefákat, míg a Dózsa György úton a kipusztult gömbfákat, valamint a Lehotka parkban fűzfákat ültettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

„Stílszerűen a Föld Napjához kötődően 100 facsemetét ültetünk, amelyet felajánlásként kapott az önkormányzat. A 2020-as évben már volt egy nagy faültetési program a ligeti tó körül, majd a Ligetben is fásítottunk. Most ezzel a programmal szeretnénk tovább haladni” – mondta a helyszínen Inotay Gergely alpolgármester.

Az akció után több beültetett fa tövéhez évelő virágokat is ültettek az adott környékek lakói, ezzel szintén tovább zöldítve, illetve szépítve a várost. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments