Áprilisban nárciszok ékesítik a Naszály oldalát és akár az otthonunkat is

A nárciszfajok közül Magyarországon egyetlen természetes faj, a csillagos nárcisz fordul elő, amiből Vác, a Naszály déli lejtőjének köszönhetően egyből egy gyönyörű és hatalmas mezőnyivel részesülhet. Ráadásul a Bagolybükk egyesületet támogatva, még otthonunkban is csodálhatjuk ezeket a növényeket.

A tavasz beköszöntével számos helyi, illetve idelátogató turista számára közkedvelt kirándulási helyszín a Naszály-hegy. Úton a kilátó felé vagy a turistaösvényen gyalogolva a nagyszerű panorámának és a természet közelségének köszönhetően olyan élményben lehet részünk, amit kevés másik helyen tapasztalhatnánk meg a Dunakanyarban. Nagyban hozzájárul ehhez az is, hogy a hegy növényzete igen gazdag és változatos; az edényes növények (harasztok, nyitvatermők, zárvatermők) fajainak száma több mint 450. Él itt 79 faj-, valamint 5 fokozottan védett és ritka bennszülött, csak a Kárpát-medencében honos faj. Ezeknek a csoportjához tartozik az úgy nevezett csillagos nárcisz (Narcissus angustifolius).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Cserháti Szabolcs is minden év áprilisában, azaz a nárciszok virágzásánál felmegy a Naszály déli lejtőjére megcsodálni a nárciszmezőt, aminek a végeredményét idén megosztotta a  Csodálatos Magyarország nevű Facebook csoportban is.

De nem csak ő, hanem a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület szintén kihasználná ezeknek a növényeknek az áprilisi virágzását. Az egyesület már tavaly is jelentős adományban részesült a nárciszok eladásából, aminek köszönhetően egy tatár juhart tudtak venni, amit a kisváci játszótéren ültettek el az ökoovisokkal, egy kiszáradt fának a helyére. Így idén is 20 szál virágot vehetnek majd az érdeklődők 1000 Ft-ért, amiből 300 forint támogatás jut az egyesületnek.

Tehát, ha önök is vásárolni és így adományozni szeretnének, keressék fel az egyesületet. Vácon belül ingyenes kiszállítást is vállalnak. (Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu, Bagolybükk egyesület Facebook, Fotó: Cserháti Szabolcs) ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments