Háromoldalú együttműködésre van szükség a szemétszállításban

A váci hulladékszállításról és az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáról tartottak április 27-én sajtótájékoztatót a városháza előtt. Kiss Zsolt alpolgármester tájékoztatójának elején megköszönte a lakosság részéről a hulladékszállítással kapcsolatos jelzéseket. Emlékeztetett arra, hogy a hulladékszállítás országosan is átalakítás alatt áll, 2023-tól nagy valószínűséggel egy konzorciumi nyertes fogja az egész országban ezt a feladatot ellátni.

Az erre való felkészülés és az erre irányuló átalakítás miatt volt szükség arra, hogy a városban lévő hulladékszállítási céget értékesítsék és felkészüljenek arra, hogy majd ez a konzorciumi együttműködés a lehető leghatékonyabban tudjon működni. A problémák megoldása érdekében a városvezetés folyamatosan egyeztet a közszolgáltatóval, mely a Zöld Híd és a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Kft konzorcium és ezen belül pedig a Váci Hulladékszállítási Kft-vel, mely itt Vácon belül végzi a szállítást – hallottuk.

„Az elmúlt időszakban azért, hogy a 92 település – amelyet most ez a cég lát el – hulladékszállítása egybehangolt legyen és megfelelően költséghatékony is, rengeteg átalakítást végeztek a cég munkatársai. Ebből adódóan történt, hogy a szállítási napok, szállítási időpontok változtak városunkban. Ezeknek a kommunikációja szerintem nem volt mindig megfelelő, ezért kértük ennek a hatékonyságát a szolgáltató részéről. Emellett kérjük a lakosságot, hogy panaszaikat, észrevételeiket elsősorban a szolgáltató felé tegyék meg” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A cég a hatékonyabb kommunikáció miatt Facebook oldalt is indított, és megegyezés született, hogy az önkormányzat lapjában a Váci Hírnökben a legfontosabb információkat eljuttatják a lakosság felé – hangzott el.

Az alpolgármester elmondta még, hogy nemsokára minden háztartásba megérkezik az elmúlt negyedév számlája, az NHKV Zrt-től amelyben feltüntetik a kommunális hulladék szállítási, valamint zöldhulladék- és a szelektív hulladék szállítási napokat. Arra kérte a lakosságot, hogy ezt a tájékoztatót őrizzék meg, ennek megfelelően helyezzék ki az adott hulladékot.

Megtudtuk, hogy a Deákvári fasor 2. szám alatt megnyílt hulladékudvar nyitvatartási idejében lehet átvenni a háztartásonkénti zöld zsák mennyiséget, amely erre a szezonra 32 darab.

Kiss Zsolt felhívta a város lakóinak figyelmét, hogy feltétlen tartsák be a megadott időpontokat, hogy a városképet ne csúfítsák el a zsákok. Hozzátette még: kiemelt figyelmet fordít a város arra, hogy a szelektív szigeteket naponta ürítsék a városban lévő illegális szemetelőkkel szemben pedig megpróbálnak hatékonyan fellépni a közterületfelügyelők közreműködésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Kérte a lakosságot, hogy használják ki a házhoz menő lomtalanítás lehetőségét, amelyet évente egy alakalommal bármikor igénybe vehetnek, a szolgáltatóval telefonon egyeztetve, de emellett a hulladékudvarba is el lehet szállítani.

Feigli Ferenc, a DTkH Kft ügyvezetője arról beszélt, hogy a felmerült problémát hárman, az önkormányzat, a közszolgáltató és a lakosság együtt tudja megoldani, külön-külön egyikük sem, csak közösen lehet hatékony a szolgáltatás.

A jobb kommunikáció érdekében megpróbálják a Zrínyi utca 9. alatt hétfőtől péntekig működő ügyfélszolgálati irodában a telefonos ügyfélszolgálatot megvalósítani, hogy a panaszok sokkal könnyebben jussanak el hozzájuk, másrészt pedig ők is sokkal könnyebben tudjanak reagálni a panaszokra. Ehhez meg kell valósítani az informatikai hátterét, ezért két hét türelmet kért a lakosságtól.

„Nagyon sokszor hangsúlyoztam, hogy a szemétszállítás nem az önkormányzat feladata. Az önkormányzatnak nem feladata, nem szerepe, hogy a közszolgáltatásban részt vegyen, hiszen az új törvényi szabályozás alapján az önkormányzatok kikerülnek teljesen, már a szerződésben sem fognak tudni a közszolgáltatásról, ezért én arra kérem a lakosságot, hogy ha mi megtesszük azt a közszolgáltatói oldalról, hogy az ügyfélszolgálatunkat úgy próbáljuk meg átalakítani, hogy az tényleg fogadni tudja a panaszokat, akkor tegye meg a lakosság azt, hogy nem az önkormányzathoz, hanem az ügyfélszolgálatra teszik meg a bejelentéseket.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Végül arra kérte a lakosságot, hogy mindenképpen a hulladékgyűjtési naptár szerinti napon tegyék ki az adott hulladékot, mert a probléma csak akkor oldódik meg, ha megszűnik az, hogy nem a megfelelő időpontban helyezik ki azt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments