Közvagyont nem lehet csak úgy magántulajdonba adni

A választás után két nappal kapott értesítést a váci önkormányzat, hogy a Káptalan utca 16.  alatti belvárosi ingatlant elveszik a várostól és egy zebegényi alapítvány tulajdonába adják ingyen. Az épületet évek óta Papp László műgyűjtő használja. Hogy kerül a történetbe a zebegényi Dunakanyar Védegylet? A kialakult helyzetről kérdeztük Matkovich Ilona polgármestert.

Önök állítólag elüldöznék a Káptalan utcai Modern Művészeti Gyűjteményt. Ezért kell odaadni egy civil egyesületnek.

Szó sincs erről. Arra azonban még nem volt példa, hogy valakinek megtetszik Vác egyik középülete, és pár nap múlva magántulajdonba kapja.

Mi történt?

Fontos leszögezni, hogy a Modern Művészeti Gyűjtemény nem egy kiállítás, hanem elsősorban Papp László műgyűjtő raktára. Ha valaki telefonon bejelentkezik, megnézheti a képeket, és vásárolhat. Nincs ezzel baj, de mindezt egy 100%-ban önkormányzati vagyonkezelésben lévő, állami épületben teszi.

Kereskedelmi tevékenységet folytat egy középületben? Mennyi bérleti díjat fizet ezért?

Ingyenesen kapta meg az előző polgármester idején. Amikor engem megválasztottak, bejártam az önkormányzati épületeket, mert általában nagyon elhanyagolt állapotban voltak. A Káptalan utca 16. szám alatti épület olyan mértékben szétázott, hogy ott azonnali beavatkozásra van szükség. Ezért olyan szerződést kötöttünk Papp Lászlóval, hogy a felújítás megkezdéséig bent marad, és megállapodtunk, ha elkészült a tetőcsere és a festés, berendez egy kiállítást ezen a helyen a gyűjteményéből, amelynek az önkormányzat boldogan ad teret. A szerződése lejárt, de nem költözött ki, így nem tudtuk elkezdeni a munkálatokat. Helyette a Magyar Közlönyben megjelent, hogy odaadták a zebegényi Dunakanyar Védegyletnek az ingatlant.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Önnel erről nem egyeztettek?

A vagyonkezelőnél mindvégig pozitívan álltak a terveinkhez. Aztán mint derült égből villámcsapás, érkezett a hír a választás után két nappal. Az épület udvarában önkormányzati lakások vannak, arról sem szóltak egy szót sem, hogy azt is átadták-e a zebegényi alapítványnak. Egyébként az épületet Civil házként akarjuk működtetni, és itt kerülne bemutatásra Hincz Gyula festőművész gyűjteménye is, hisz eredetileg erre a célra kapta meg a város annak idején az épületet.

Hogy kerül a képbe a Dunakanyar Védegylet?

Annyit tudok, hogy az alapítvány kurátora Bajor Gergő, aki Rétvári Bence pártjának frakciótitkáraként az Országgyűlési Hivatal alkalmazottja. Papp László és Bajor Gergő kapcsolati viszonyát nem ismerem. Amit tudok, hogy ez a döntés nem szolgálja a város érdekét. Ezért nem tudjuk elfogadni, és ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, amelyet korábban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is támogatott. A Káptalan utca 16. alatti épület a váciaké, és a váciak használatában kell maradnia!

Milyen pénzből végeznék a felújítást? Netán pályázaton nyertek rá?

Óh, dehogy. Sosem nyerünk pályázaton… Az önkormányzat saját forrásból kívánja elvégezni a szükséges munkálatokat Vác város közössége, a váci és az idelátogató érdeklődők számára.

Úgy tudom, Papp László más önkormányzati ingatlanok fölött is rendelkezett szabályos szerződések nélkül.

Igen, számos szabálytalanságot kellett orvosolnunk, viszont az érdemeit is elismertük. Kezdettől normális munkakapcsolat volt köztünk.  A főtéri Elefántos (kék) Házban, amely a kortárs váci művészeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra most épp az ő gyűjteményéből rendeztünk kiállítást.  Azonban a műgyűjtés és a múzeumi munka két külön terület.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A normális kapcsolatnak ellent mond, hogy szerinte önök nem akarják bemutatni a szintén általa idehozott Hincz gyűjteményt.

Nem csak be akarjuk, de már be is mutattuk. A váci Tragor Ignác Múzeum egy nagysikerű kiállítást rendezett tavaly Hincz Gyula műveiből. A festőművész unokaöccse elismerőleg azt mondta, „most már biztos vagyok benne, hogy jó kezekbe került a nagybátyám hagyatéka”.

Az öntöttvas gyűjteménnyel kapcsolatban az a vád önök ellen, hogy megszüntették a kályhagyűjteményt.

Dehogy szüntettük meg. A teljes öntöttvas gyűjtemény, amelyet a város korábban megvásárolt, megtekinthető a Pannónia házban. Csupán az itt raktározott kályhákat vitte el a tulajdonosuk. Máig sem értem, hogy lehetett évekig egy városi közintézményben raktározni egy magánszemély kályháit. Ezekben a termekben működik ma a Sajdik Múzeum. Óriási sikerrel. Hozzáértő, fiatal szakemberek rendezték be, és szerveznek rengeteg programot. Sajdik Ferenc már kétszer is megtisztelt bennünket a látogatásával. Sok változás történt. Örökségvédelmi szakemberek irányításával felújítottuk a belső tereket, és amíg korábban teljesen követhetetlen volt, hogy kinek fizették a vendégek a belépőjegy árát, ma már ez is szabályosan működik. Sokat elértünk ebben a két és fél évben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Mit értek még el?

Pezsgő, sokszínű kulturális élet van Vácon.  Örülök, hogy tavaly nyáron számos váci művészt tudtunk segíteni, és adtunk számukra fellépési lehetőséget a pandémia után. Idén is rengeteg mindennel készülünk, többek között Mária Terézia születésének 305. évfordulójára rendezünk májusban programsorozatot, továbbá Petőfi Sándor születésének 200.  évfordulóját is méltóképp megünnepeljük.  A megvásárolt három Kolodko miniszobor is emeli a város művészi rangját. Képviselőként kezdettől támogattam a Papp László tulajdonában lévő Sajdik gyűjtemény megvásárlását, amihez végül 32 millió forintért jutott a város.  Már a mostani önkormányzati ciklusban fizettük ki az utolsó részletet.

Mi lesz a Káptalan utcai épület sorsa?

Nem tudom szebben mondani, ami történt, az a szabadrablás kategóriájába tartozik. Semmi nem indokolta ezt a döntést. A Káptalan utca 16. alatti épület a váciaké, és a váciak használatában kell maradnia!

Hogyan akarják ezt elérni?

A nagy múltú épület megtartása minden váci polgárnak egyformán érdeke.  Ezért kérem a pártok váci szervezeteinek elnökeit és a civil szervezeteket, hogy álljanak ki az épület közösségi célra való megtartása mellett.  Egy közös célunk kell legyen: a város közvagyonának a megőrzése. Ezekben a témákban sürgősen egyeztetni fogok Rétvári Bence országgyűlési képviselővel. (H. F.)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments