KSH: Akár 200 ezres bírságot is kaphat az, aki megpróbál kibújni a népszámlálás alól

Október elsejére írták ki a 2022-es népszámlálást, ami Magyarországon első alkalommal teljesen elektronikus úton fog megvalósulni. A közeljövőben esedékes adatgyűjtéssel kapcsolatos gyakori kérdésekről, technikai részletekről pedig Kovács Marcellt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály vezetőjét kérdezték meg a 24.hu munkatársai.

Mint az interjú során kiderült, a próbanépszámlálás a népszámlálás technikai előkészítésében játszott fontos szerepet, ezért a próba során a KSH 109 körzetben reprezentatív mintán szimulálta az adatfelvételi helyzetet annak érdekében, hogy a tervezett módszereket és technológiákat élesben is kipróbálja. Így választ kaptak arra, hogy a számlálóbiztosok miként tudják alkalmazni a kapott segédleteket, a tabletek és az azon található alkalmazások mennyire megfelelőek erre a feladatra a gyakorlatban. Valamint ellenőrizni, finomhangolni is tudták azokat az új megoldásokat, amik lehetővé teszik az első, teljesen elektronikusan megvalósuló népszámlálást hazánkban, ami nem csak az adatgyűjtés ökológiai lábnyomát csökkenti, hanem meggyorsítja majd az adatok feldolgozásának idejét is.

„Leginkább a lakcímeket vizsgáltuk. A magyar lakáshelyzet rendkívül változatos, sokan több lakcímmel rendelkeznek, sőt, előfordulhat az is, hogy a tényleges, életvitelszerűen használt lakóhelyük ezektől is eltér. A népszámlálás szempontjából ugyanakkor az a fontos, hogy arról kapjunk pontos képet, valójában hol laknak az emberek, illetve, hogy mindenkit csak egyszer, a tényleges lakóhelyén számoljunk össze. A próbanépszámlálás arra is lehetőséget biztosított, hogy ezeket a lakhatási viszonyokat megismerjük” – fogalmazott a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Jelenleg úgy számolnak, hogy 30 ezer ember dolgozik majd a terepen. Ebben benne vannak a számlálóbiztosok és az ő munkájukat koordináló felülvizsgálók is. Őket minden településen a helyi jegyzők szervezik majd. De 16 nap áll majd minden háztartás rendelkezésére ahhoz is, hogy önállóan, saját maga töltse ki a kérdőíveket az interneten, a népszámlálás honlapján keresztül. Ehhez a KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld szeptember utolsó napjaiban. A felkérő levél tartalmazza majd a címhez tartozó egyedi belépési kódot, ennek segítségével tudják a háztartások önállóan, interneten kitölteni a lakásra és az ott élő személyekre vonatkozó kérdőíveket.

De akik nem élnek az online kitöltés lehetőségével, azokat október 17-től számlálóbiztosok keresik fel, hogy személyesen segítsenek a kérdések megválaszolásában. Ez az adatgyűjtési szakasz november 20-ig tart. Az adatfelvétel utolsó időszaka november 21. és 28. közé esik, ez az úgynevezett pótösszeírási szakasz. Akik valamilyen okból még eddigre is kimaradtak, ezekben a napokban kereshetik fel az önkormányzati hivatalt és pótolhatják ezt. Ez pedig már csak azért is fontos mert a népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség. A statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet. A KSH-nak azonban nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

„A népszámlálás elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos képet alkothassunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, nemzetiségi és vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási és családi viszonyairól, lakáskörülményeiről. Az így kapott adatok mindannyiunk életére hatással vannak, befolyásolják az országot, a településeket és a közvetlen lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntéseket, információval szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről, de a vállalkozások is hasznosítják azokat. Ezért is választottuk a 2022. évi népszámlálás szlogenjének, hogy „Feleljünk, egymásért!” Azt kérjük a lakosságtól, hogy − 10 évente egyszer − szánjon a válaszadásra fél órát az életéből” – mondta Kovács Marcell.

Az előzetes eredményeket várhatóan 2023 tavaszán hozzák nyilvánosságra, míg jövő ősszel kezdik el a végleges eredményeket publikálni. Ez nagy előrelépés, mert legutóbb másfél év, az azt megelőző népszámlálásnál két év kellett az adatok feldolgozására. Azzal, hogy nincsenek papír alapú kérdőívek, rendkívül felgyorsul a folyamat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A teljes interjú ITT olvasható el. (Fotó: Marjai János / 24.HU) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments