Ligetet szépítettek, fát ültettek az iskolások

A ligettakarítást először 1994-ben rendeztük meg a húsvét előtti hétvégére, mert a terület már akkor is elég rossz állapotban volt. Később ebből hagyomány lett. Nem szemetet szedni, hanem tavaszi kertészkedésre hívtuk a város lakóit egy hétvégi napra, hogy együtt szebbé tegyük a város „tüdejének” nevezett területet. A programot azóta is támogatja az egyház és a város is. Régebben míg volt gazdája a templomnak, addig az atyák is együtt kertészkedtek, szépítették a Mária forrást, vagy a stációk területét. (Ennek a hagyománynak állítottunk emléket az elmúlt években „Leontin” fájának elültetésével, Dr. Stella Leontin atya emlékére.)

Sajnos még mindig időszerű a ligettakarítás, mert a terület még mindig elhanyagolt. A fák elöregedtek, van amelyik épp kidőlni, és van amelyik elburjánzani készül éppen. Az ellopott kukák helyett zacskók vannak ráerősítve a tartóvasakra. A stációkat átszelő kivilágítatlan földutakat rallizásra használják éjszaka ezért nem a legbiztonságosabb a terület.

A ligetnek már évekkel ezelőtt elkészült a tájrehabilitásciós terve, csak éppen sem az egyháznak, sem a városnak nincs pénze, közös akarata a megvalósítására. Így aztán maradunk mi, az iskolák és a civilek, akik évente kétszer legalább megpróbáljuk az állagmegőrzést elősegíteni.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments