Mobilcsere program: májustól már a 2G-s készülékeket is leadhatjuk

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) februárban meghirdetett mobilkészülék-csere programjában hetente többszáz régi készüléket cserélnek korszerűbbre a MediaMarkt áruházaiban a vásárlók. A műszaki kereskedő felhívja a figyelmet: a 3G-s készülékek mellett májustól már a 2G-s telefonokkal is pályázhatnak az állami támogatásra a lakosok – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Azt csak megbecsülni lehet, hogy Magyarországon mennyi elavult mobiltelefon van. Az viszont tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021. harmadik negyedévében 100 lakosra 134,2 mobiltelefon-előfizetés jutott, ami több mint 13 millió működő eszközt jelent. A magyar lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a mobiltulajdonosok ötöde öt évnél hosszabb ideig használja készülékét, mielőtt rászánja magát a cserére, a váltást ennyi ideig halogatók nagyjából egyharmada 60 évnél idősebb, a negyede pedig a 30-39 év közötti korosztályhoz tartozik. Ha csak ezt a mennyiséget vesszük alapul, akkor Magyarországon 2,6 millióra tehető a használatban lévő, 5 évnél idősebb mobiltelefonok száma.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A csereprogramról

A program első, február 4-én induló és május 8-ig tartó szakaszában csak a 3G képes készülékeket lehet lecserélni. Közeleg a második szakasz: május 9. és július 17. között pedig már a 2G-s eszközök tulajdonosai is pályázhatnak a 20 ezer forintos állami támogatásra (ezek a készülékek jellemzően hagyományos, nyomógombos telefonok), a keretösszeg kimerüléséig. Könnyű kiszámítani, a programra biztosított ötmilliárd forint keretösszeg 250 ezer elavult telefon cseréjéhez biztosít segítséget.

„A program az indulás óta gördülékenyen megy, munkatársaink a pályázati folyamat teljeskörű intézése mellett abban is segítik vásárlóinkat, hogy az előírásoknak megfelelően töröljenek minden személyes adatot a leadott készülékről” – mondta el Veress Zoltán, a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „Sok 2G-s készüléket szerettek volna leadni már a program kezdeti szakaszában, viszont minden ilyen esetben felhívtuk a készüléktulajdonosok figyelmét: erre csak május 9-től lesz lehetőségük, a 3G-s készülékek mellett” – tette hozzá a szakember. Annak, hogy az adott készülék megfelel-e minden további előírásnak, az IMEI szám ellenőrzésével maguk a pályázók is utánajárhatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A műszaki áruházlánc szaktanácsadói az új készülékek kiválasztásában, beüzemelésében, működésének megismerésében is készséggel állnak a vásárlók rendelkezésére, legyen szó a család bármely tagjáról. A pályázat elbírálása a kereskedőnél egyébként gyorsan megy, ha minden feltétel teljesül, fél órán belül megérkezik a jóváhagyás.

Az állami segítséget olyan készülékek vásárlására lehet felhasználni, amelyek 3G-nél többet tudnak, és a bruttó eladási áruk nem haladja meg a 120 ezer forintot. Ha valaki a 20 ezer forintnál olcsóbb új telefonra cseréli a régit, akkor a készülék teljes vételárát kiegyenlítheti a támogatásból, de a különbözetet nem kapja meg. A program csak a telefonokra vonatkozik, tokra, egyéb kiegészítőre nem lehet felhasználni az összeget. A pályázatokat kizárólag személyesen, az áruházi értékesítési pontokon lehet benyújtani, személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával. A MediaMarkt beszámolója szerint a támogatásból vásárolt eszközök között a legnépszerűbbek az 50-60 ezer forint közöttiek, ebből is kiemelkedik a Samsung A12 32GB-os modellje. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments