Önteszttel és képzéssel is támogatja az ÁSZ a civil szervezetek vezetőit

Ha valaki vezetői funkciót vállal, annak a saját szakmáján kívül is számos tudnivalót el kell sajátítania, hiszen ő felel az adott szervezet törvényes működéséért, az ehhez szükséges belső szabályozások és dokumentumok meglétéért, minőségéért. Az Állami Számvevőszék két támogató eszközzel is segíteni kívánja az ellenőrzési körbe tartozó civil szervezetek vezetőit, vezető testületeit, hogy felelős munkájukat minél magasabb színvonalon végezhessék. Egyrészt a legfontosabb kritériumokat hiánytalanul felvonultató önteszteket állítottak össze a számvevők, másrészt képzést is szervez a részükre. Mindkét esetben a felelős vezetői feladatellátás és a minőségi pénzfelhasználás elősegítése érdekében – olvasható az Állami Számvevőszék közleményében.

A civil szervezetek az élet szinte minden területén jelen vannak. Példaértékű munkát végeznek többek között az egészségügy, a köznevelés, a kultúra vagy a környezetvédelem területén, de aktív jelenlétük szintén nélkülözhetetlen az elesettek, a hátrányos helyzetben élők, illetve a jogaikban vagy lehetőségeikben akadályozottak megsegítésében is. Szerteágazó munkájuk során pedig a társadalom szinte minden csoportjával kapcsolatba kerülnek, így a közvéleményre, a közéletre is befolyásuk van. Fontos tehát, hogy érvényesüljön az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve a szélesen vett nyilvánosság körében, illetve szűkebb körben, a tagság és az alapítók tekintetében is.

Az Állami Számvevőszék számára a törvény új feladatként határozta meg, hogy értékelje a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek jogszabály által meghatározott körét. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek minél magasabb színvonalon legyenek képesek a jogszabályi előírás szerinti működésre, amit azután a számvevőszéki szakemberek törvényi kötelessége értékelni, az ÁSZ önteszteket dolgozott ki, és képzési lehetőséget is biztosít a felelősségteljes vezetőik számára.

Az ÁSZ a héten tette közzé tanácsadó tevékenysége keretében az alapítványok, közalapítványok és egyesületekre vonatkozó, valamint a köznevelési és szociális humánszolgáltatást nyújtó intézmények, szolgáltatók államháztartáson kívüli fenntartói számára készült önteszteket. Az öntesztek kitöltésével a civil szervezetek vezetői képet kapnak a szervezet jogszabályok szerinti működésének és gazdálkodásának állapotáról, a költségvetésből kapott támogatások cél szerinti, átlátható felhasználásáról. Mindez természetesen arra irányul, hogy a szervezetek működése a (köz)feladatellátás megvalósítása során szabályszerű legyen.

Az önkéntes alapon kitölthető öntesztek mellett az ÁSZ lehetőséget nyújt a vezetőknél szükséges szakmai ismeretek bővítésére is online képzés keretében. A képzés során az ÁSZ az ellenőrzések során szerzett tapasztalatokat és feltárt jó gyakorlatokat mutatja be azzal a céllal, hogy elősegítse a gazdálkodás alapvető szabályozási kereteinek kialakítását, továbbfejlesztését. A képzésen való részvétel rugalmas, az egyénre szabott előrehaladást az ÁSZ online képzési felületén megjelentetett képzési anyagok biztosítják, amelyek regisztrációt követően meghatározott időszakig érhetőek el. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments