Tilos a kerti hulladék égetése Vácon

2021 január 1-jétől eltörölték azt a rendelkezést, amely szerint az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést. Így általánossá vált a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

A módosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

Vác város már korábban – a levegő minőségének védelmének érdekében – 2020. április 16-án hatályon kívül helyezte az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 2006-os helyi rendeletet. A 30/2006 (VI. 26.) számú helyi rendelet szabályozta azt az időszakot, amikor – meghatározott feltételek mellett az égetés megengedett volt Vácott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

A fentiek értelmében Vác város területén TILOS A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSE!

A külterületen történő égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság – Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség – egyedileg bírálja el.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet értelmében, a tűzgyújtás szabályainak megsértéséért tűzvédelmi bírság szabható ki 10 000 – 3 000 000 Ft között. (Forrás: vac.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments