Vita az 50 évre letiltott déli vízbázis újraindításáról

Sokan megkerestek az elmúlt napokban, hogy mi a véleményem a Chinoin szennyezés után 50 évre letiltott déli vízbázis újra indításával kapcsolatban.

1989-től, mint a város környezetvédelmi vezetője, végig kísértem a problémát, ami a nyolcvanas évek elején alakult ki, amikor a Chinoin gyár váci raktártelepén felhalmozódott „döglött” vegyszereket a hatóságok engedélyével (!) először égették, majd mivel ennek Budapestig ellátszott a füstje megijedtek és elszikkasztották. (Gödröket ástak és abba öntötték a vegyszereket.) Hetek alatt elszennyezték a vegyszerek a vízbázis vizét, aminek szemmel láthatóan sárgás színe lett és vegyszerszaga volt. Így, miután több mint negyvenre nőtt a mérgezettek száma, kénytelen volt az KÖJÁL a bázist lezárni és azóta a Duna alatt áthozott vezetéken keresztül a Szentendrei-szigetről kivett vizet isszuk.

Évekig még a kavicskotrást sem engedélyezték, mert a mérések alapján a part menti iszap is toxicitást mutatott. A vízbázis rehabilitációja az utóbbi időben merült fel a SAMSUNG gyár vízigénye kapcsán, mivel olyan menynyiségre van szüksége, hogy ahhoz a jelenlegi lehetőségek mellett a déli vízbázis újra nyitása sem elégséges. Part menti vízkivételi mű építését is tervbe vették.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments