2 év kihagyás után végre újra megrendezhették a Tangazdasági kiállítást

Hiába esett az eső vagy fújt a szél, semmi se gátolhatta meg azt, hogy megrendezzék a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola jubileumi 20. Tangazdasági kiállítását. Május 21-én, szombaton színes programokkal, lovas bemutatókkal, versenyekkel és veterán mezőgazdasági gépekkel vártak minden érdeklődőt a sződligeti Flochpusztán.

Az elmúlt hetek időnként már a nyarat is megszégyenítő napos, meleg időjárásához képest szombat reggel heves esőzésre ébredtünk. Az embernek elsőre nem sok kedve volt ilyen körülményeknek kitennie magát, legszívesebben otthon maradt volna, mérgelődve azon, hogy már megint a hétvégére kellett elromlania az időnek… A mezős diákok gyakran használt útvonalán, a sződi vasútállomástól, a bicikliút mentén a Flochpusztára haladva se lehetett másra gondolni, minthogy vajon nem fogja-e elmosni az eső a váci mezőgazdasági suli, pont erre a napra tervezett népszerű rendezvényét. A tangazdasághoz érve azonban minden kételye elszállhatott annak, aki ezen aggodalmaskodott, hiszen nem sokkal a kapunyitás előtt szorgosan készülődő diákokkal és tanárkaikkal lehetett találkozni, akiknek látszólag meg se fordult a fejében az, hogy le kellene fújni az eseményt.

De szerencsére nem is voltak egész nap kitéve a borongós viszonyoknak, hamar kisütött a nap és szemlátomást keveseknek szegte kedvét a reggeli időjárás, hiszen szép számban érkeztek a vendégek. Tehát végül minden adott lett ahhoz, hogy a tervek szerint zajlódjon le a jubileumi 20. Regionális Mezőgazdasági Kiállítást. A rendezvény megnyitóján felszólaló Jung Lilla igazgatónő is úgy köszöntötte a megjelenteket, hogy bár reggel mindannyian frászt kaptak az eső láttán, de utólag még örül is annak, hogy kicsit felfrissült a levegő és a fű is kapott egy kis égi áldást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Nagyon sokat dolgoztak kollégáim és a tanulók ennek a mai napnak az előkészítésén, mint ahogy a vendégek is készültek és úgy jöttek el. Nekünk ez egy olyan ünnep, amire már hónapokkal korábban szervezkedni és készülni kezdünk, mert szeretjük azt, ha nem csak mi élvezzük ezt a tangazdaságot és a munkánkat, hanem meg tudjuk mutatni azt, hogy hol élünk, hol dolgozunk, hol tanulunk, mit csinálunk. […] A szakma krémje is eljött hozzánk. Gondolok itt a lovasokra, a gépészekre vagy más kiállítókra és segítőkre. Megmutatják ők is, hogy mennyire jó dolog a mezőgazdasággal kapcsolatban tevékenykedni és abból élményeket szerezni magunknak, másoknak” – mondta a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője.

A rövid beszédet követően pedig megkezdődhetett a színes programoknak a sora. Elsőként az iskola végzős lovász osztályának a Karüsszel bemutatóját lehetett megtekinteni. Majd miután már sikeresen elvarázsolták a publikumot a lovukkal zenére felvonuló lányok, ostorukat csattogtatva a csikós legények is megérkeztek a színpad előtti elkerített ringre. A bemutatót látva mindenki közvetlenül is megbizonyosodhatott arról, hogy olyan feladatok elvégzésére is meg lehet tanítani a lovakat, amiket alap esetben csak a kisebb testű háziállatoktól szoktunk látni. Nem kellett sokat várni, rögtön össze is lehetett vetni a kettőt. A Kutyaduma Központ jóvoltából egy ügyességi, majd egy agility bemutatót is láthattak a látogatók, valamint a nagy számban jelenlévő kisgyerekek örömére részt is lehetett venni a programban.

Ebből a kis ízelítőből is jól látszik milyen változatos ötletekkel próbálták valamennyi korosztály számára érdekessé tenni ezt a szombati napot. Mint ahogy az esemény egyik főszervezője, Furcsa Gábor is elmondta a Váci Napló megkeresésére, igyekeztek tényleg mindenki számára megfelelni és méltóképpen újraéleszteni ezt a szép hagyományt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„A célunk idén az volt, hogy két év kihagyás után próbáljuk meg a korábbiakhoz hasonló minőségben megrendezni ezt az eseményt. Most még nem sikerült akkorára csinálni, mint amilyenre szerettük volna, viszont, ha újra rendszeressé tudjuk tenni, akkor reméljük sikerül visszafejleszteni olyanná. De így is a szokásos programokat, mint például a lovasversenyt és bemutatót, a veterán gépek kiállítását, a termelői vásárt mind meg tudtuk szervezni. Valamint volt egy főzőverseny is 17 csapattal, ahol a Váci Vendégvárók Egyesülete volt a zsűri” – tette hozzá Furcsa Gábor. Majd rátért arra is, hogy a szakmai tematikán alapuló programpontok mellett kulturális előadások is a repertoár részét képezték.

„Úgy próbáljuk mi ezt megszervezni, hogy gyerektől a nagyszülőig mindenki találjon magának programot. A nagypapa például el tud menni a traktorokhoz, míg a fiatalok a gyereksarokba – fogalmazott a főszervező. – De nekünk mindemellett az az elsődleges, hogy szakmai vonulata is legyen a programoknak, hiszen ez egyben egy beiskolázási tevékenység is. A leendő, hozzánk jelentkezők itt testközelből meg tudják tapasztalni azt, amit mi nyújtani tudunk nekik a képzéseink során.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A nap folyamán kilátogató nagyjából két-háromezer vendég így be is ülhetett a kiállított mezőgazdasági gépekbe és közelebbről megnézhette vagy akár meg is simogathatta a tangazdaság állatait, valamint sok-sok érdekességet hallhatott a szakemberektől, oktatóktól. De ha éppen ahhoz támadt volna valakinek kedve, a központi színpadon megnézhette a Dunakesziről érkezett Kőrösi vagy a nemzetközi hírű SKUD Ruzmarin – Rozmaring Szerb Táncegyüttes színvonalas fellépését is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments